Ova torta nije za kulinarske “lijenčine” jer njezina priprema zahtijeva puno ljubavi i truda koji će se višestruko vratiti.
Cimet, muškatni oraščić i rum dat će joj posebnu aromu, a orasi u biskvitu i kremi zadovoljit će ljubitelje klasičnih okusa.
SASTOJCI
Za biskvit
• 230 goraha
• 6 jaja
• 120 g šećera
• 110 g Pšeničnog glatkog brašna
• 2 žlice ruma
Za kremu
• 350 ml mlijeka
• 2-3 žlice limunova soka
• 1 žličica naribane limunove korice
Cimet, muškatni oraščić i rum dat će joj posebnu aromu, a orasi u biskvitu i kremi zadovoljit će ljubitelje klasičnih okusa.
SASTOJCI
Za biskvit
• 230 goraha
• 6 jaja
• 120 g šećera
• 110 g Pšeničnog glatkog brašna
• 2 žlice ruma
Za kremu
• 350 ml mlijeka
• 2-3 žlice limunova soka
• 1 žličica naribane limunove korice
• 1 žličica Cimeta mljevenog
• 150 g mljevenih oraha
• 2 Vanilin šećera
• 2 žlice ruma
• 300 g maslaca
• 120 g šećera
• 60 g Pšeničnog glatkog brašna
• ½ žličice naribanog muškatnog oraščića
PRIPREMA
1. Odvojite bjelanca od žumanaca. Bjelanca istucite u čvrsti snijeg i umiješajte pola količine šećera.
2. Žumanca pjenasto izmiješajte s preostalim šećerom i dodajte rum. U izrađena žumanca naizmjence umiješajte brašno i tučene bjelance te na kraju mljevene orahe.
3. Smjesu ulijte u uljem namazan i pek-papirom prekriven oblik za tortu promjera 24 cm i pecite na temperaturi od 180°C oko 35 minuta. Pećnicu isključite, a biskvitno tijesto ostavite u pećnici da se ohladi.
4. Za kremu, brašno, šećer i vanilin šećer izmiješajte sa 150 ml hladnog mlijeka i dobro izmiješajte električnom miješalicom.
5. Ostatak mlijeka zakipite, u njega izlijte pripremljenu smjesu i miješajući kuhajte na laganoj vatri 6-7 minuta, dok ne dobijete gustu kremu.
6. U ohlađenu kremu dodajte
mljevene orahe, cimet, rum, muškatni oraščić, limunovu koricu i sok te maslac koji ste prethodno pjenasto izradili.
7. Pečeni i ohlađeni biskvit prerežite na tri dijela. Svaki list biskvitnog tijesta premažite sa 2-3 žlice kreme. Površinu i rubove torte također premažite kremom i pospite mljevenim orasima.
Posluživanje:
Tortu od oraha dobro ohladite i poslužite. Po želji možete je ukrasiti čokoladnom glazurom i orasima.
Savjet:
Svaki biskvitni list torte možete premazati najprije tankim slojem džema od marelice, a zatim kremom
coolinarika.com
• 2 Vanilin šećera
• 2 žlice ruma
• 300 g maslaca
• 120 g šećera
• 60 g Pšeničnog glatkog brašna
• ½ žličice naribanog muškatnog oraščića
PRIPREMA
1. Odvojite bjelanca od žumanaca. Bjelanca istucite u čvrsti snijeg i umiješajte pola količine šećera.
2. Žumanca pjenasto izmiješajte s preostalim šećerom i dodajte rum. U izrađena žumanca naizmjence umiješajte brašno i tučene bjelance te na kraju mljevene orahe.
3. Smjesu ulijte u uljem namazan i pek-papirom prekriven oblik za tortu promjera 24 cm i pecite na temperaturi od 180°C oko 35 minuta. Pećnicu isključite, a biskvitno tijesto ostavite u pećnici da se ohladi.
4. Za kremu, brašno, šećer i vanilin šećer izmiješajte sa 150 ml hladnog mlijeka i dobro izmiješajte električnom miješalicom.
5. Ostatak mlijeka zakipite, u njega izlijte pripremljenu smjesu i miješajući kuhajte na laganoj vatri 6-7 minuta, dok ne dobijete gustu kremu.
6. U ohlađenu kremu dodajte
mljevene orahe, cimet, rum, muškatni oraščić, limunovu koricu i sok te maslac koji ste prethodno pjenasto izradili.
7. Pečeni i ohlađeni biskvit prerežite na tri dijela. Svaki list biskvitnog tijesta premažite sa 2-3 žlice kreme. Površinu i rubove torte također premažite kremom i pospite mljevenim orasima.
Posluživanje:
Tortu od oraha dobro ohladite i poslužite. Po želji možete je ukrasiti čokoladnom glazurom i orasima.
Savjet:
Svaki biskvitni list torte možete premazati najprije tankim slojem džema od marelice, a zatim kremom
coolinarika.com