TORTA OD ORAHA.



Ova torta nije za kulinarske “lijenčine” jer njezina priprema zahtijeva puno ljubavi i truda koji će se višestruko vratiti.

Cimet, muškatni oraščić i rum dat će joj posebnu aromu, a orasi u biskvitu i kremi zadovoljit će ljubitelje klasičnih okusa.

SASTOJCI
Za biskvit
• 230 goraha
• 6 jaja
• 120 g šećera
• 110 g Pšeničnog glatkog brašna
• 2 žlice ruma

Za kremu
• 350 ml mlijeka
• 2-3 žlice limunova soka
• 1 žličica naribane limunove korice


• 1 žličica Cimeta mljevenog
• 150 g mljevenih oraha
• 2 Vanilin šećera
• 2 žlice ruma
• 300 g maslaca
• 120 g šećera
• 60 g Pšeničnog glatkog brašna
• ½ žličice naribanog muškatnog oraščića

PRIPREMA
1. Odvojite bjelanca od žumanaca. Bjelanca istucite u čvrsti snijeg i umiješajte pola količine šećera.

2. Žumanca pjenasto izmiješajte s preostalim šećerom i dodajte rum. U izrađena žumanca naizmjence umiješajte brašno i tučene bjelance te na kraju mljevene orahe.

3. Smjesu ulijte u uljem namazan i pek-papirom prekriven oblik za tortu promjera 24 cm i pecite na temperaturi od 180°C oko 35 minuta. Pećnicu isključite, a biskvitno tijesto ostavite u pećnici da se ohladi.

4. Za kremu, brašno, šećer i vanilin šećer izmiješajte sa 150 ml hladnog mlijeka i dobro izmiješajte električnom miješalicom.

5. Ostatak mlijeka zakipite, u njega izlijte pripremljenu smjesu i miješajući kuhajte na laganoj vatri 6-7 minuta, dok ne dobijete gustu kremu.

6. U ohlađenu kremu dodajte 



mljevene orahe, cimet, rum, muškatni oraščić, limunovu koricu i sok te maslac koji ste prethodno pjenasto izradili.

7. Pečeni i ohlađeni biskvit prerežite na tri dijela. Svaki list biskvitnog tijesta premažite sa 2-3 žlice kreme. Površinu i rubove torte također premažite kremom i pospite mljevenim orasima.

Posluživanje:
Tortu od oraha dobro ohladite i poslužite. Po želji možete je ukrasiti čokoladnom glazurom i orasima.

Savjet:
Svaki biskvitni list torte možete premazati najprije tankim slojem džema od marelice, a zatim kremom
coolinarika.com
Filed under  |