PIZZA!



Još jedna u nizu, moja pizza kad mi dolaze posebni gosti.


Sastojci
TIJESTO
450 gr brašna
250 ml vode
kesica kvasca
kesica praška za pecivo
so
kaškica meda/šećera ulje

PIZZA SOS
konzerva pelati
kašika koncentrata od rajčice
1/2 kaškice soli(dodati još po potrebi)



1 kaškica vegete
1 kaškica bijelog luka u prahu
5 kašika origana
2 kašike šećera

TOPPINGS
150 grmozzarele
100 gr edamera
100 gr sir livada
suduka,
sunka,
suho meso
tuna,
luk,
masline...

Priprema
U mlaku vodu umješati kvasac i med,pjenjačom dobro umješati i ostaviti desetak minuta. Brašno pomješati sa soli i praškom za pecivo,dodati vodu sa kvascem i umješati sa kašikom.Nakon što se poveže,rukom obraditi tijesto da postane gipko.Izbaciti visak brasna,pouljiti posudu i tijesto,prekriti i staviti na toplom mjestu dok se ne utrostruci velicina.
Pelate ispasirati,dodati na vruće ulje sa ostalim sastojcima.Najbolje je jedno 2 sata krčkati na 1-2 da se izvuće sva tečnost.ako nemate vremena,15ak minuta kuhajte na najjacoj temperaturi 



stalno mjesajuci

Tijesto rukom razvaljat po nauljenoj tepsiji(ili ako imate posudu za picu).Ne razvlačiti tijesto,več ga rukom od sredine pritiskati.Tijesto se također ne smije razvući oklagijom,ostane prijesno.
Pizzu prekriti sosom,prekirit sa 3/4 sira,staviti suduku te prekriti sa ostatkom sira i sosa.Posut sa malo origana i peci 10-15ak minuta na 200 C ili dok se tijesto ne izgleda gotovo.
coolinarika.com