Chicago torta.
Sastojci
Za koru :
10 jaja
150 g šećera u prahu
200 g mlevenih oraha
1 kašika brašna
100 g izrendane čokolade
1 kašičica nes kafe ili obične kafe ( nekuvane )
Za fil :
1/2 čaše vode ( 100 ml )
150 g šećera
100 g čokolade
170 g maslaca
70 g šećera u prahu
1 jaje
Za dekoraciju :
100 g krupno izrendane čokolade
Priprema
1.
Umititi žumanca sa šećerom u prahu, uz lagano mešanje dodavati orahe, brašno, izrendanu čokoladu i kašičicu kafe.
2.
Posebno penasto umutiti belanca i dodati prethodnoj smesi.
3.
Sjedinjeni fil sipati u okrugli kalup ( moj je prečnika 26 cm ) i peći oko 45 min na 150 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.
Kada se ohladi, koncem koru preseći na dva dela.
4.
Fil : 1/2 čaše vode, šećer i čokoladu prokuvati oko 1 minut - do penušanja. Ostaviti da se ohladi.
Posebno umutiti maslac, šećer u prahu, pa dodati jaje umućeno na pari.
Sjediniti dobijenu
smesu sa prethodnom.
5.
Kada se fil i kora ohlade, premazati deblji sloj fila na donju koru,zatim staviti drugu koru i preostalim filom premazati tortu odozgo i sa strane.
Dekorisati krupno izrendanom čokoladom.
coolinarika.com
Za dekoraciju :
100 g krupno izrendane čokolade
Priprema
1.
Umititi žumanca sa šećerom u prahu, uz lagano mešanje dodavati orahe, brašno, izrendanu čokoladu i kašičicu kafe.
2.
Posebno penasto umutiti belanca i dodati prethodnoj smesi.
3.
Sjedinjeni fil sipati u okrugli kalup ( moj je prečnika 26 cm ) i peći oko 45 min na 150 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.
Kada se ohladi, koncem koru preseći na dva dela.
4.
Fil : 1/2 čaše vode, šećer i čokoladu prokuvati oko 1 minut - do penušanja. Ostaviti da se ohladi.
Posebno umutiti maslac, šećer u prahu, pa dodati jaje umućeno na pari.
Sjediniti dobijenu
smesu sa prethodnom.
5.
Kada se fil i kora ohlade, premazati deblji sloj fila na donju koru,zatim staviti drugu koru i preostalim filom premazati tortu odozgo i sa strane.
Dekorisati krupno izrendanom čokoladom.
coolinarika.com