Ovo je jedna od onih preukusnih, "starinskih'' torti.



Chicago torta.

Sastojci
Za koru :
10 jaja
150 g šećera u prahu
200 g mlevenih oraha
1 kašika brašna
100 g izrendane čokolade
1 kašičica nes kafe ili obične kafe ( nekuvane )

Za fil :
1/2 čaše vode ( 100 ml )
150 g šećera
100 g čokolade
170 g maslaca



70 g šećera u prahu
1 jaje

Za dekoraciju :
100 g krupno izrendane čokolade

Priprema
1.

Umititi žumanca sa šećerom u prahu, uz lagano mešanje dodavati orahe, brašno, izrendanu čokoladu i kašičicu kafe.
2.

Posebno penasto umutiti belanca i dodati prethodnoj smesi.
3.

Sjedinjeni fil sipati u okrugli kalup ( moj je prečnika 26 cm ) i peći oko 45 min na 150 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.

Kada se ohladi, koncem koru preseći na dva dela.
4.

Fil : 1/2 čaše vode, šećer i čokoladu prokuvati oko 1 minut - do penušanja. Ostaviti da se ohladi.
Posebno umutiti maslac, šećer u prahu, pa dodati jaje umućeno na pari.

Sjediniti dobijenu 



smesu sa prethodnom.
5.

Kada se fil i kora ohlade, premazati deblji sloj fila na donju koru,zatim staviti drugu koru i preostalim filom premazati tortu odozgo i sa strane.

Dekorisati krupno izrendanom čokoladom.
coolinarika.com
Filed under  |