U bukvalnom prevodu znači "otvoren stomak" i zapravo naziv dolazi od poznatog jela sa patlidžanima.
Sastojci
4 gotove kore za pitu
300gr mljevenog mesa
2 zelene paprike (ja koristim one spicaste ljute)
1 luk
1 veliki paradajz
1 kasicica paradajz pirea
so,biber,ljuta mljevena crvena paprika
Za premazivanje:
pola case mlijeka
5 kasika ulja (ja sam koristila maslinovo)
1 zumance
Priprema
1.
U tavi zagrijte 2 kasike maslinovog ulja i proprzite sitno isjeckan luk. Kada omekne dodajte mu jako sitno isjeckane paprike i mljeveno meso. Poklopiti i pirjati dok ne ispari sva voda koju je pustilo meso. Zatim dodati izrendani paradajz (prethodno mu oguliti kozicu tako sto cete ga potopiti prvo par minuta u prokuhanu vodu a onda pod hladnom vodom ga oguliti). Dodati i paradajz pire,zaciniti i pirjati jos 10-tak minuta.
2.
U jednu posudu izmijesati ulje i mlijeko. Koru rasiriti po stolu. Silikonskom cetkicom dobro premazati donju polovicu kore smjesom od mlijeka i ulja. Zatim gornju polovicu prebaciti preko donje. Ponovo odozgo fino premazati. Koru rasjeci po sredini na dva jednaka dijela,a onda svaku polovicu na tri trougla. Kao sto je prikazano
na slici ispod. Na svaki trougao,na siru stranu staviti oko jednu i po kasiku smjese od mljevenog mesa. Preklopiti sa strana ali ne previse,i onda zarolati prema spicu. Redati ih u zeljenu posudu na papiru za pecenje.
3.
Svaku piticu rasjeci uzduz sa gornje strane,ali pazite da ne probijete dno. Premazite sa zumancetom i pecite oko pola sata na 190 stepeni dok fino odozgo ne porumeni.
coolinarika.com
1 zumance
Priprema
1.
U tavi zagrijte 2 kasike maslinovog ulja i proprzite sitno isjeckan luk. Kada omekne dodajte mu jako sitno isjeckane paprike i mljeveno meso. Poklopiti i pirjati dok ne ispari sva voda koju je pustilo meso. Zatim dodati izrendani paradajz (prethodno mu oguliti kozicu tako sto cete ga potopiti prvo par minuta u prokuhanu vodu a onda pod hladnom vodom ga oguliti). Dodati i paradajz pire,zaciniti i pirjati jos 10-tak minuta.
2.
U jednu posudu izmijesati ulje i mlijeko. Koru rasiriti po stolu. Silikonskom cetkicom dobro premazati donju polovicu kore smjesom od mlijeka i ulja. Zatim gornju polovicu prebaciti preko donje. Ponovo odozgo fino premazati. Koru rasjeci po sredini na dva jednaka dijela,a onda svaku polovicu na tri trougla. Kao sto je prikazano
na slici ispod. Na svaki trougao,na siru stranu staviti oko jednu i po kasiku smjese od mljevenog mesa. Preklopiti sa strana ali ne previse,i onda zarolati prema spicu. Redati ih u zeljenu posudu na papiru za pecenje.
3.
Svaku piticu rasjeci uzduz sa gornje strane,ali pazite da ne probijete dno. Premazite sa zumancetom i pecite oko pola sata na 190 stepeni dok fino odozgo ne porumeni.
coolinarika.com