NOUGAT CHEESECAKE. ZA 30 MINUTA!



Lagan za nepce i za pripremu.


Sastojci
PODLOGA
150 g mljevenog keksa
50 g mljevenih pečenih lješnjaka
1 kašika nutelle
80 ml mlijeka

KREMA OD SIRA
500 g krem sira (koristila ABC)
250 ml slatke pavlake



1 kašika meda
10 g mljevene želatine
1 kesica bourbon vanilin šećera


NOUGAT KREMA
160 g Milka noissete čokolade
1dl kisele pavlake

Priprema
Pečene lješnjake samljeti u mlinu za orahe ili blenderu. U većoj posudi sastaviti mljevene lješnjake i keks. Umiješati u suhe sastojke kašiku nutelle te dodati mlijeko miješajući prvo kašikom a zatim rukom. Ukoliko smjesa bude presuha dodati još malo mlijeka dok se ne dobije smjesa koja se ne raspada. Smjesu prenijeti na papirnatu podlogu, ograničavajući je sa obručem kalupa(koristila fi26, može i manji).

Pokiseliti želatinu sa 6 kašika vode i ostaviti 5 min da nabubri. Mikserom umutiti slatku pavlaku. Dodati u nju sir, kašiku meda i bourbon vaniliju i dalje kratko miješati.Nabubrenu želatinu kratko zagrijati na ringli dok se ne rastopi. Umiješati želatinu u bijelu smjesu, miješajući mikserom još kratko vrijeme dok se sastojci svi ne sjedine. 



Prenijeti kremu na spravljenu podlogu od keksa u obruču te fino rasporediti i izravnati.

Istopiti čokoladu na pari ili u mikrovalnoj(ja sam u mikrovalnoj) u dubljoj zdjelici. Umiješati u nju kiselu pavlaku energično miješajući. Dobiveni preljev premazati preko sira.
Da bih dobila sto finiju ravniju vanjsku liniju kolača koristila sam obruč torte zamotan Al folijom(da bih lakše skinula kalup a nakon njega i foliju). Okolo možete ukrasiti umućenim ostatkom slatke pavlake.

DOBAR TEK !
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE: