Čim dođem u Koprivnicu zamolit ću VioletLove da me nauči rezati kolače. U međuvremenu trpite ovu sliku.
Sastojci
Fil
300 g mljevenog keksa
4 jajeta
150 g štauba (šećera u prahu)
100 g mliječne čokolade
100 g bijele čokolade
300 g mljevenog keksa
4 jajeta
150 g štauba (šećera u prahu)
100 g mliječne čokolade
100 g bijele čokolade
250 g margarina
Tijesto
cca 250g Keks u komadima
cca 3dl Mlijeko za namakanje keksa
Prekrivač
100 g čokolade za kuhanje
110 ml slatke pavlake (vrhnja)
Priprema
Umutiti jaja sa šećerom i dodati mljeveni keks.
Umućenu smjesu podjeliti na dva jednaka dijela.
Pola margarina otopiti na što laganijoj vatri, dodati izlomljenu mliječnu čokoladu i mješati dok se ne rastopi.
Izliti u jednu polovicu smjese od keksa, promješati prvo kašikom da se sjedini pa onda mikserom ( da ne bi bilo prskanja ).
Ponoviti sve isto kao pod 2. samo sa bijelom čokoladom.
U manju tepsiju ili dublju tacnu (20×30) redati keks namočen u mlijeko, premazati svijetlom smjesom, složiti drugi red keksa namočenog u mlijeko, premazati tamnom smjesom i
završiti s keksom.
Da ne zaboravim napomenuti – namočenim u mlijeko :)
Napomena glede fila- U originalnom receptu nema srednjeg redanja keksa nego ide bijeli fil pa tamni fil.
Za odozgo poslužila sam se omiljenom mi ganache kremom .
Znači, zagrijati slatku pavlaku do vrenja, pa je preliti preko izlomljene čokolade.
Lagano mješati dok se čokolada otopi, ubaciti u frižider, neka stoji tamo jedno sat i pol.
Kad se fino stisne izraditi mikserom i premazati preko kolača.
P.S. U originalnom receptu je korišten plazma keks (mljeveni i u komadu za slaganje), a ja sam koristila obični petit keks.
P.S.S. Pravljenje kolač traje 30 minuta ako izuzmemo čekanje da se ganache rashladi i stisne.
Posluživanje
Kolač je nevaljalac u pozitivnom smislu – bezobrazno je jeftin.
Koštao me je cca 3,00 EUR. Tako to biva kad Sinja kupuje na akciji :)
coolinarika.com