MUSAKA OD PATLIDŽANA U BEŠAMEL SOSU




Odlican spoj koji ce vas oduseviti.


Sastojci
3 manja patlidzana
maslinovo ulje (za przenje patlidzana)


Za glavnu smjesu:
· 250 gr mljevenog mesa
· 1luk 2 cehna bijelog luka
· 2 zelene paprike
· 2 kasike maslinovog ulja
· 1 kasika paradajz pirea,



· so (vegeta),
· crvena paprika,
· biber,
· persun

Za Besamel sos:
· 1 kasika putera
· 1 kasika maslinovog ulja
· 1,5 kasika brasna
· 2 case mlijeka (casa od 200ml)
· so (vegeta),
· biber

Zavrsnica:
· Narendani trapist sir

Priprema
Patlidzane oprati i oguliti ih tako sto jedan red kore ostavite a drugi ogulite i sve tako. Zatim ih isjeci na kriske. Potopiti ih pola sata u slanu vodu a onda ih dobro isprati. Poredati ih na kuhinjski papir da upije visak vode a zatim ih na zagrijanom maslinovom ulju prziti na srednjoj vatri sa obje strane. Poslije przenja opet ih redati na kuhinjski papir da upije visak masnoce.
Na zagrijanom maslinovom ulju proprziti sitno isjeckan luk i bijeli luk. Kada omeksaju dodati paprike isjecene na kockice. Pirjati 2-3 minute a zatim dodati mljeveno meso. Kada meso promijeni boju dodati paradajz pire i zacine. Dobro izmijesati i pirjati jos nekoliko minuta.
U tavi ili manjoj serpi otopiti puter i dodati mu maslinovo ulje. Brasno proprziti dok ne pusti svoj miris i postepeno dodavati mlijeko neprestano mijesajuci. Ukoliko su vam se ipak stvorile 



grudvice prodjite smjesu stapnim mikserom. Dodati so i biber i kuhati jos par minuta.
Pecnicu zagrijte na 190 stepeni. U posudu za pecenje prvo poredajte patlidzan. Preko njega ravnomjerno rasporedite smjesu od mljevenog mesa i sve to prekrijte sa besamel sosom. Staviti u pecnicu i peci 15 minuta, zatim izvaditi,posuti sa trapist sirom i ponovo vratiti u pec da se odozgo zapece i fino porumeni.
coolinarika.com