Znam da ima jako puno recepata za kekse na mašinu, meni je ovaj posebno drag jer sam napokon kupila pravu, starinsku mašinu i jedva sam dočekala da je isprobam. Zato sam izabrala baš ovaj recept sa starog, požutjelog papira iz mamine bilježnice, ispisan rukopisom moje bake.
Sastojci
1 kg brašna
6 jaja
30 dkg šećera
30 dkg masti a može i margarin
2 – 3 vanili šećera
1 ½ prašak za pecivo
Priprema
Jaja, mast, šećer, prašak, sve izradi sa mikserom, dodaj brašno i zamijesi tijesto.Tijesto podijeliti na nekoliko dijelova a zatim stavljati u mašinu za mljevenje mesa na koju je stavljen nastavak za kekse. Rezati komade željene dužine i slagati u lim na papir za pečenje. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 12 - 15 minuta, ili dok fino ne porumene. Po želji vruće posuti šećerom u prahu.
Ako nemate mašinu za mljevenje mesa ili adekvatan nastavak za kekse tijesto možete oblikovati po želji, rukama otkidati male loptice pa lagano pritisnuti dlanom, ili razvaljati pa modlama izrezivati različite oblike - dajte mašti na volju! Tijesto je lijepo za rad a gotovi
keksi prhki i preukusni!
Ja sam svojim keksićima dodala ribanu koricu limuna i naranče a vi možete cimet, začine za medenjake, kakao, rum - što god volite!
Posluživanje
Uz kavu, čaj, mlijeko, kao desert ili slatki međuobrok - po želji!
coolinarika.com
Priprema
Jaja, mast, šećer, prašak, sve izradi sa mikserom, dodaj brašno i zamijesi tijesto.Tijesto podijeliti na nekoliko dijelova a zatim stavljati u mašinu za mljevenje mesa na koju je stavljen nastavak za kekse. Rezati komade željene dužine i slagati u lim na papir za pečenje. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 12 - 15 minuta, ili dok fino ne porumene. Po želji vruće posuti šećerom u prahu.
Ako nemate mašinu za mljevenje mesa ili adekvatan nastavak za kekse tijesto možete oblikovati po želji, rukama otkidati male loptice pa lagano pritisnuti dlanom, ili razvaljati pa modlama izrezivati različite oblike - dajte mašti na volju! Tijesto je lijepo za rad a gotovi
keksi prhki i preukusni!
Ja sam svojim keksićima dodala ribanu koricu limuna i naranče a vi možete cimet, začine za medenjake, kakao, rum - što god volite!
Posluživanje
Uz kavu, čaj, mlijeko, kao desert ili slatki međuobrok - po želji!
coolinarika.com