ČOKOLADNE KRIŠKE. BEZ MASLACA!



Jako volim ovaj kolač, recept je mnogo puta do sada isproban,

i usavršen da se dobije optimalna mekoća kreme i biskvita...gotovo da se ne vidi gdje završava biskvit ,a gdje počinje krema. Iako ima dosta čokolade i nekima će možda biti presladak, kombinacija s prefinim biskvitom od badema daje dojam kao da jedete mekanu napola otopljenu čokoladu . Najvažnije - nema maslaca , niti u kremi - niti u tijestu, pa iako nije lagana slastica, tješimo se da je manje kalorična... Ovaj recept posvećujem mojim sinovima -kojima " čokoladno" - nikad nije dosadno! :D

Sastojci
Biskvit
· 4 bjelanjka
· 12,5 dkg šećera u prahu
· 8 žumanjaka
· 12,5 dkg badema
· 12,5 dkg brašna (može i crno)
· dkg kakaa u prahu(gorkog)

Krema
· 12,5 dkg šećera
· 3 žumanjka
· 25 dkg čokolade za kuhanje



· 3 dcl slatkog vrhnja za šlag (jako hladnog)
· 1 vrećica instant želatine (ili agar agar)-po potrebi
· 1 vanilin šećer


Za ukras :
· 200 ml slatkog vrhnja za šlag (po želji)
· kakao ili čokoladne mrvice ,
· listići ili prženi listići badema
· i trešnje ili višnje iz likera ili kompota

Priprema
Istucite bjelanjke s šećerom u prahu u čvrsti snijeg. Umiješajte mljevene bademe ,žumanjke ,brašno i kakao. Dodajte snijeg u smjesu.
Na pleh (vel.35X30) stavite papir za pečenje, tanko razmažite biskvitnu smjesu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 8-10 min. na 160* (pazite da se ne prepeče). Kad je pečeno , ohladite i skinite papir. Prerežite biskvit na tri jednake trake u veličini kalupa u kojem ćete kolač slagati.
Na pari rastopite čokoladu. Zakipite šećer s 2 velike žlice vode , pa kipućim sirupom prelijte žumanjke, 



čvrsto miješajući dok se ne udvostruči volumen. Pomiješajte obje smjese, miješajte toliko dugo dok se krema ne ohladi. Istucite slatko vrhnje u čvrsti šlag, dodajte u hladnu kremu.Ako vam krema nije dovoljno čvrsta, umiješajte u šlag vrećicu instant želatine .(ja nisam trebala , jer se krema stisne hlađenjem)
Slaganje kolača:
Uzak kalup obložite prozirnom folijom . Na dno stavite traku biskvita,svaki sloj biskvita možete natopiti mlijekom (za sočnost), premažite trećinom kreme, zatim drugi sloj biskvita, kreme i na to treći biskvit. Površinu premažite ostatkom kreme ,dodajte šlag , posipajte prženim bademima , ili čokoladnim mrvicama i ukrasite prepolovljenim trešnjama . Kolač dobro ohladite (najbolje do sutradan).
Prozirna folija služi radi lakšeg vađenja kolača iz uskog ,a dubljeg kalupa, primite foliju rukama i izvadite sve na pladanj kad se dobro ohladi. Režite kolač na tanke kriške i uživajte!

Posluživanje
Na mojim slikama ima i čokoladnog bananka unutar kremice- nije po receptu, ali moji dečki su htjeli- pa da im udovoljim. Zanemarite ili probajte !
coolinarika.com