KAPRI TORTA SA MALINAMA


Torta bez premca, fantastična je ...!

SASTOJCI I PRIPREMA
Za dve korice
10 belanaca
10 kašika šećera
12 kašika samlevenih oraha
2 kašike prosejanog brašna
100 g narendane crne čokolade Menaž


Najčešće korice pravim posebno, bez obzira na strune i noževe najlepše su mi i iste debljine ovako pojedinačno kada ih ispečem.



Dakle, umutiti u čvrst šam 5 belanaca sa 5 kašika šećera, pa špatulom umešati 6 kašika samlevenih oraha, 1 kašiku prosejanog brašna i 50 g narendane čokolade.
Peći u plehu obloženim papirom za pečenje dim. 35x25 cm, na 190C, 20-ak minuta.
I tako još jednom.

Za crveni fil
500 g malina svežih ili smrznutih
300 g šećera
2 dl vode
2 pudinga od malina

nekoliko kasika vode da se razmuti puding
Kratko ušpinovati šećer sa vodom, više prokuvati, pa dodati maline.
Kažem kratko, jer ćete dodati puding koji u svakom slučaju steže, zato bez obzira da li su sveže ili smrznute (koje već sadrže vodu) maline nije potrebno dugo kuvati, odnosno da se šećer pretvori u sirup. U svakom slučaju ako preterate sa kuvanjem, uvek možete dodati malo vode, ali to ćete najbolje videti kada se smesa prokuva sa pudingom.
Znači kada se maline raspadnu (vodite računa da je smrznutim uvek potrebno malo više vremena) dodati dva razmućena (sa vodom) pudinga i kuvati stalno mešajući dok se ne zgusne.
Kod smrznutih malina, koje su po pravilu kiselije, jer ima i ne baš zrelih primeraka, dodati još šećera, može na početku kristal ili pri kraju prah šećer. Probajte pa ocenite sami.

Za žuti fil
600 ml mleka
10 žumanaca
150 g šećera
3 kašike gustina
2 kašike prosejanog brašna
šipka vanile
250 g putera

Umutiti malo žumanca sa 5 kašika šećera od 150g, sve razmutiti sa malo mleka od onih 600 ml, pa dodati 



gustin, prosejano brašno i skuvati u ostatku mleka. Dodati srž iz šipke vanile (uvek je izmešam sa malo kristal šećera pre dodavanja da se ona sitna zrnca razdvoje).
Sve vreme mešajući žicom skuvati krem, pa ga pokriti folijom da se ne bi napravila korica.
Kada se ohladi do kraja, dodavati postepeno krem u prethodno penasto umućen puter.
Sve mutiti još malo da se lepo sjedini.

Za čokoladni premaz
200 g crne čokolade Menaž
70 g putera
3 kašike ulja

Rastopiti čokoladu sa puterom, mešati van šporeta neprekidno dok se ne napravi glatka smesa, pa dodati ulje, sjediniti i ostaviti da se prohladi, ali ne previše da se nevbi čokolada stegla, teško će se premazivati

Filovanje ide sledećim redom
1. korica
1/2 crvenog fila
1/2 žutog fila
1/2 čokoladnog premaza
2. korica
2/2 crvenog fila
2/2 žutog fila
2/2 čokoladnog premaza

Ovoga puta tortu sam ukrasila sa 2 kašike crvenog fila i umućenom ganache kremom. U 250 g zagrejane slatke pavlake rastopila sam 200 g crne čokolade, neprekidno mešajući. Kada se ohladila ostavila sam je na dodatno hlađenje u frižider, pa nakon toga je umutila mikserom i ukrašavala špricem.
... posle 2/2 čokoladnog premaza stavila sam šlag od čokolade. Ova torta, zapravo crven fil, pretrpeo je izvesne izmene, tačnije ovde sam stavila i jedan crveni želatin. Međutim, to je previše, naravno fil je dosta želiran, a kako puding sasvim dovoljno steže, nema potrebe za želatinom i sama struktura fila je mnogo ukusnija.
receptii-i-ideje.blogspot.com
Filed under  |