Sastojci
Za tijesto:
1/2 l vode
250 grama maslaca ili margarina
280 grama brašna
9-10 manjih jaja
Krema:
1 litra mlijeka
5 žlica brašna
5 žlica gustina
300 grama šećera
3 vrećice vanili šećera
375 grama maslaca ili margarina
Priprema
1.
Zakuhajte vodu sa margarinom dok se margarin ne rastopi.
2.
Dodajte brašno i mješajte par minuta, pa stavite da se ohladi.
3.
U ohlađenu smjesu dodajte jedno po jedno jaje.
Smjesa mora biti gusta kao za kuglof, ne smije biti tekuća.
1.
Zakuhajte vodu sa margarinom dok se margarin ne rastopi.
2.
Dodajte brašno i mješajte par minuta, pa stavite da se ohladi.
3.
U ohlađenu smjesu dodajte jedno po jedno jaje.
Smjesa mora biti gusta kao za kuglof, ne smije biti tekuća.
4.
U protvan veličine otprilike 35×25 stavite prek papir pa namažite pola smjese.
5.
Pecite na 180 stupnjeva 30-35 min. Ispecite i drugu koru.
6.
Za kremu pola mlijek sa šećerom zakuhajte a ostalu polovicu pomješajte dobro sa brašnom pa dodajte u zakuhano
mlijeko i miješajte dok se ne zguse.
U hladno dodajte izmiksani margarin.
7.
Namažite prvu koru pa poklopite drugom i stavite u frižider da se dobro ohladi.