Pita od jabuka.
Sastojci
Tijesto
2 žumanjka
1 cijelo jaje
10 dag šećera
15 dag margarina
30 dag brašna + za razvaljati tijesto
1/2 praška za pecivo
1 žlica vrhnja
prstohvat soli
Nadjev
1,5 kg jabuka
15 dag šećera
1 žličica cimeta
Priprema
Tijesto
1.
Izmiješati žumanjke, jaje i šećer.
2.
U smjesu dodati margarin. Smjesu dobro izraditi.
3.
Umiješati brašno s praškom za pecivo, sol, žlicu vrhnja i zamijesiti tijesto.
4.
Tijesto podijeliti na dva dijela.
5.
Jedan dio razvaljati na debljinu 5 mm i staviti u tepsiju (30x20cm) obloženu papirom za pečenje. Tijesto izbosti vilicom i staviti peći na 180 stupnjeva dok nije napola pečeno - otprilike 10ak min. Savjet: tijesto treba izvaditi kad malo naraste.
6.
Na polupečeno tijesto staviti nadjev od jabuka. Na nadjev staviti drugi dio razvaljanog tijesta, izbosti ga vilicom i peći dok ne porumeni.
Nadjev
1.
Jabuke oguliti, očistiti i narezati. Mogu se i naribati na krupniji ribež.
2.
Pirjati ih na umjerenoj vatri dok malo ne popuste. Dodati šećer i cimet i pirjati još 5 minuta.
Posluživanje
Poslužiti ohlađeno. Pita
je još bolja drugi dan kad tijesto malo popusti.
P.S. Ja volim kad se komadići jabuka osjete u ovom kolaču tako da jabuke ne pirjam dugo. Ako to ne volite, pirjajte ih duže pa ćete dobiti povezaniji nadjev.
Ovo tijesto je mekano i ne puca, a osobito mi se sviđa što nije krušasto.
Dobar tek!
coolinarika.com
prstohvat soli
Nadjev
1,5 kg jabuka
15 dag šećera
1 žličica cimeta
Priprema
Tijesto
1.
Izmiješati žumanjke, jaje i šećer.
2.
U smjesu dodati margarin. Smjesu dobro izraditi.
3.
Umiješati brašno s praškom za pecivo, sol, žlicu vrhnja i zamijesiti tijesto.
4.
Tijesto podijeliti na dva dijela.
5.
Jedan dio razvaljati na debljinu 5 mm i staviti u tepsiju (30x20cm) obloženu papirom za pečenje. Tijesto izbosti vilicom i staviti peći na 180 stupnjeva dok nije napola pečeno - otprilike 10ak min. Savjet: tijesto treba izvaditi kad malo naraste.
6.
Na polupečeno tijesto staviti nadjev od jabuka. Na nadjev staviti drugi dio razvaljanog tijesta, izbosti ga vilicom i peći dok ne porumeni.
Nadjev
1.
Jabuke oguliti, očistiti i narezati. Mogu se i naribati na krupniji ribež.
2.
Pirjati ih na umjerenoj vatri dok malo ne popuste. Dodati šećer i cimet i pirjati još 5 minuta.
Posluživanje
Poslužiti ohlađeno. Pita
je još bolja drugi dan kad tijesto malo popusti.
P.S. Ja volim kad se komadići jabuka osjete u ovom kolaču tako da jabuke ne pirjam dugo. Ako to ne volite, pirjajte ih duže pa ćete dobiti povezaniji nadjev.
Ovo tijesto je mekano i ne puca, a osobito mi se sviđa što nije krušasto.
Dobar tek!
coolinarika.com