Evo mene opet u medenom ruhu :) Kolac je jako jednostavan, protkan prefinim aromama meda, cimeta, klincica i ruma sa "sljivastim" stihom.
Sastojci
12 osoba
100 g cokolade sa vecim postotkom kakaa
5 jaja
150 g omeksalog maslaca
1 vrecica vanilin secera
200 g tecnog meda
100 g brasna
50 g skrobnog brasna (gustina)
50 g mljevenog keksa sa okusom vanilije ( npr. vanilin-roscici)
180 g jogurta (3,5 % mm)
12 osoba
100 g cokolade sa vecim postotkom kakaa
5 jaja
150 g omeksalog maslaca
1 vrecica vanilin secera
200 g tecnog meda
100 g brasna
50 g skrobnog brasna (gustina)
50 g mljevenog keksa sa okusom vanilije ( npr. vanilin-roscici)
180 g jogurta (3,5 % mm)
2 kasike kakaa
1 kasika cimeta
1 kasika zacina za medenjake
1 puna kasika praska za pecivo
2-3 kasike ruma
200-300 g marmelade ili dzema od sljiva
GLAZURA
· 150 g maslaca
· 100 g mlijecne cokolade
· 50 g cokolade sa vecim postotkom kakaa
· 120 ml mlijeka
· 50 g secera
Priprema
Jaja odvojiti. Maslac i vanilin secer umutiti pjenasto i dodavati jedno po jedno zumance, i dalje muteci. Dodati med i dalje mutiti da se dobije glatka smjesa. Cokoladu otopiti na slaboj vatri, te dodati prethodnoj masi, i dalje muteci.
Brasno, gustin, kakao i zacine pomijesati i prosijati. Dodati mljevene kekse. Brasnaste sastojke dodati prethodnoj masi.Dodati rum.
Bjelanjke umutiti sa prstohvatom soli u cvrst snijeg, te polako mijesajuci pjenjacom dodati prethodnoj masi.
Tijesto uliti u pleh za pecenje 20x30 i peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 180*C 20-ak minuta (obavezno provjeriti cackalicom!)
Kad je peceno, tijesto ohladiti
potpuno i prerezati ostrim nozem na pola. Premazati izmedju dzemom ili marmeladom u koju ste dodali po zelji kasiku ruma i kasicicu cimeta, preklopiti drugom korom i ostaviti na hladno.
Pripremiti glazuru tako sto zakipiti maslac, secer i mlijeko dodati cokoladu, te mijesati da se otopi. Ostaviti 15-ak minuta na hladnom da se malo stegne, a onda preliti po kolacu. Dobro ohladiti prije rezanja.
coolinarika.com
1 kasika cimeta
1 kasika zacina za medenjake
1 puna kasika praska za pecivo
2-3 kasike ruma
200-300 g marmelade ili dzema od sljiva
GLAZURA
· 150 g maslaca
· 100 g mlijecne cokolade
· 50 g cokolade sa vecim postotkom kakaa
· 120 ml mlijeka
· 50 g secera
Priprema
Jaja odvojiti. Maslac i vanilin secer umutiti pjenasto i dodavati jedno po jedno zumance, i dalje muteci. Dodati med i dalje mutiti da se dobije glatka smjesa. Cokoladu otopiti na slaboj vatri, te dodati prethodnoj masi, i dalje muteci.
Brasno, gustin, kakao i zacine pomijesati i prosijati. Dodati mljevene kekse. Brasnaste sastojke dodati prethodnoj masi.Dodati rum.
Bjelanjke umutiti sa prstohvatom soli u cvrst snijeg, te polako mijesajuci pjenjacom dodati prethodnoj masi.
Tijesto uliti u pleh za pecenje 20x30 i peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 180*C 20-ak minuta (obavezno provjeriti cackalicom!)
Kad je peceno, tijesto ohladiti
potpuno i prerezati ostrim nozem na pola. Premazati izmedju dzemom ili marmeladom u koju ste dodali po zelji kasiku ruma i kasicicu cimeta, preklopiti drugom korom i ostaviti na hladno.
Pripremiti glazuru tako sto zakipiti maslac, secer i mlijeko dodati cokoladu, te mijesati da se otopi. Ostaviti 15-ak minuta na hladnom da se malo stegne, a onda preliti po kolacu. Dobro ohladiti prije rezanja.
coolinarika.com