Sastojci
za testo:
250 gr brašna
125 gr putera
100 gr šećera
2 žumanca
prstohvat soli
ribana korica od 1 limuna
2 kašike ledene vode
za fil od voća:
1 kg dunja
1 dl vode
3 kašike žutog šećera
za II fil:
2 žumanca
100 gr šečera
120 gr mlevenog keksa
4 belanca
Priprema
1.
Prosejte brašno, dodajte na kockice iseckan hladan puter, šećer, prstohvat soli i naribanu koru od limuna. Od svega napravite mrvičasti smesu, pa dodajte
žumanca i vodu.
2.
Umesite homogeno testo, koje će biti malo mekše nego obično ovakva testa. Uvijte ga u streč foliju i ostavite u frižideru najmanja na sat vremena.
3.
Dok se testo hladi pripremite fil od voća: dunje očistite od semena, ali ih ne ljuštite. Stavite ih u dublji sud, nalijte vodom, pošećerite i kuvajte 15 minuta. Sve prebacite u blender i napravite pire. Ohladite.
4.
Posle sat vremena provedenog u frižideru, testo izvadite i razvijte u pravougaonik dužine 34cm, s'prsta debljine. Pleh te dužine podmažite i pospite brašnom, prebacite testo, ali obavezno testo malo podignite uz sve ivice. Izbockajte ga viljuškom i pecite u rerni ugrejanoj na 200 stepeni 10-15 minuta.
5.
Izvadite pleh iz rerne i preko polupečenog testa rasporedite pire od dunja.
6.
Umutite žumanca sa
šećerom, pa dodajte mleveni keks i čvrsto umućen šam od belanaca. Ovaj fil premažite preko voća.
7.
Vratite pleh u rernu i pecite još 15 minuta.
coolinarika.com