Breskvice


Sastojci
Za testo:

4 jajeta
12 kašika šećera
12 kašika ulja
2 kesice vanilin šećera
2 kesice praška za pecivo
700 g brašna
prstohvat soli
2 kašike ruma
1 limun korica

Za kremu:
izvrtene mrvice (od breskica)
125 g putera/margarina




100 g oraha
50 ml mleka
2 kašike ruma
malo limunovog soka
150 g šećera u prahu

Za dekoraciju:
2 dl vode
po želji ekstrakt
100 g šećera

Priprema
1
Od belanjaka, soli i šećera izmiksati čvrst sneg, dodati ulje i miksati dalje. Kad je smesa ujednačena, narendati limunovu koricu, dodati vanilin šećer i rum, pa to izmiksati i na kraju dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo (brašna po potrebi – cca 700 g) i jedan po jedan žumanjak. Testo bude malo lepljivo, čvrsto ali ne pretvrdo.
2

Testo ostaviti u frižideru minimalno pola sata, a nakon toga praviti malene loptice vrteći ih u rukama dok ne budu sasvim glatke.
3

Peći ih na 200'C oko 15-20 minuta. Ohladiti ih pa izdubiti oštrim nožićem ili malenom kašikom.
4

Za kremu obariti orahe vrelim mlekom pa dodati sve ostale sastojke i dobro izmešati. Puniti 



polovice pa spajati po dve.
5

Za dekoraciju pripremiti vodu u koju dodamo ekstrakt. Umočimo vrhove brekvica kako bi se obojile, sačekamo malo da se prosuše, a zatim ih uvaljamo u kristal šećer. Prijtno :)
recepti.com