RUČAK KOJI ČETE ČESTO PRAVITI. ZAGORSKI VALJUŠCI I SPECIJALNI UMAK.


Inače, ručkom svi oduševljeni, mama posebice (što je i bio cilj) pa ga toplo preporučam i vama.


Za valjuške:
80 dag mljevenog mesa
2 manja peciva (klipića ili žemlje)
2 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
2 žlice sitno kosanog pršina
4 šake krušnih mrvica
vegeta, sol, papar
2 žličice mljevene crvene paprike
1 češanj češnjaka

Za umak:
1 žlica brašna
2 dl mlijeka



1 jogurt
3 žlice kiselog vrhnja
žlica sjeckanog peršina
2 češnja češnjaka

PRIPREMA:
Za valjuške:
Sve sastojke dobro izmiješati i raditi male valjuške dužine oko 5 cm i promjera oko 2 cm.
Svaki valjušak uvaljati u brašno, jaja i mrvice pa pohati u većoj količini vrućeg ulja.
Valjuške ćete lakše oblikovati ako je smjesa malo kompaktnija, pa slobodno dodajte još mrvica ako primjetite da je premekano. Moj je savjet da prvo napravite sve valjuške pa ih tek 



onda krenete panirati. Meni to pojednostavljuje proces.
Za umak:
Na malo ulja kratko pržiti brašno, odmah zaliti mlijekom i miješati pjenjačom kako bi se izbjegle grudice. Kratko prokuhati.
Smanjiti vatru pa dodati jogurt i vrhnje, peršin i protisnuti češnjak.
Začiniti po želji.
brzoiukusno.blogspot.ba