Mekane i ukusne kifle. Recept na moj način!


Kifle kao iz pekare.

Sastojci
1 kg brasna
250 ml vode
250 ml mleka
2 jaja
2 zlice secera
1 zlica soli
125 - 150 ml ulja
40 gr svezeg kvasca


....za glaziru....
1 jaje
1/4 zlicice soli ( na vrh niza soli )
krupna so za posuti kifle

Priprema

1.

Sud u kome mesite i svi potrebni sastojci treba da su sobne temperature.
2.

Izdrobljeni kvasac prelijte mlakim mlekom ili vodom, pospite zlicicom secera i 



ostavite 15 minuta da nadodje.
3.

Pre mesanja brasno prosejte, pomesajte sa soli i ostatkom secera. U sredini brasna napravite udubljenje i u njega sipajte umucena jaja, nadosli kvasac, ulje, preostalo toplo melko i vodu. Kad sve dobro izradite rukama, testo pokrijte vlaznom krpom i ostavite na toplom mestu da naraste. Otprilike potrebno je oko 40 minuta da se testo udvostruci.
4.

Opet ga dobro izradite okrecuci testo uvek u istom smeru. Formirajte jufkice/loptice 150 gr teske svaka. Loptice vrtite/virkajte, dok se doljne strane ivice potpuno neizgube. Jufkice malo nauljite, prekrijte prozirnom folijom i neka se odmaraju 10 - 15 minuta.
5.

Uzmite lopticu u dve ruke pa je malo razvucite u valjak, a zatim razvaljajte tanko u elipsu, stim da zadnji deo razavljate naj tanje, jer taj deo testa ce ici dole i da bi se bolje 



zalepijo. Kifle redjajte u pleh namazan margarinom ili prekriven masnim papirom. Prekrijte kifle sa krpom i ostavite na toplo mesto da nadolaze ca 20 minuta.
6.

Pre pecenja kifle premazite glazurom od jajeta i sitne soli( Umutite jaja pomesano sa soli ) a zatim pospite sa krupnom soli. Pecite u prethodno zagrejanoj pecnici na 200 stepeni nekih 20 - 25 min ili dok nepoprime predivnu boju.
Kifle cim izvadite iz pecnice premazite sa malo otopljena putera ili margarina.
coolinarika.com