Lokumi, peksimeti, uštipci, svako ih zove drugačije. Ovaj recept je poseban po tome što sam ga uzela od svoje nane, a ona od svoje. Mjere su „od oka“, pa ga svako može prilagoditi sebi.
Sastojci
1 jaje
250 ml pavlake
2-3 čaše jogurta
brašna po potrebi
malo crnog brašna
1 prašak za pecivo
ulje
so
Način pripreme
Umutite jaje sa pavlakom i jogurtom.
Prosijte brašno i prašak za pecivo i dodajte ga u smjesu od pavlake, soli, jogurta i jajeta.
Mijesite dok ne dobijete homogenu smjesu.
Tajna ovih lokuma
je da su bolji što duže stoje, ja ih obično potkuham dan ranije.
Razviti tijesto i rezati na trake, a trake na baklave.
Pržiti u vrelom, dubokom ulju dok ne porumene.
domacica.com
malo crnog brašna
1 prašak za pecivo
ulje
so
Način pripreme
Umutite jaje sa pavlakom i jogurtom.
Prosijte brašno i prašak za pecivo i dodajte ga u smjesu od pavlake, soli, jogurta i jajeta.
Mijesite dok ne dobijete homogenu smjesu.
Tajna ovih lokuma
je da su bolji što duže stoje, ja ih obično potkuham dan ranije.
Razviti tijesto i rezati na trake, a trake na baklave.
Pržiti u vrelom, dubokom ulju dok ne porumene.
domacica.com