sa bananama!
SASTOJCI
biskvit
5 jaja
5 kašika šećera
2 kašike brašna
3 kašike mljevenih oraha
1/2 praška za pecivo
krema
500 gr šećera
10 kašika brašna (ili gustina)
1 l mlijeka
250 gr margarina
i još
4 banane
malo mljevenih oraha (za posipanje)
PRIPREMA
Odvojite bjelanca od žumanaca.Bjelanca umutite u čvrst snijeg.
Žumanca umutite sa šećerom.Sjedinite brašno,prašak za pecivo i mljevene orahe,pa dodajte u umućena žumanca.
Zatim pažljivo sjedinite sa umućenim bjelancima.Smjesu sipajte u veliki pleh,obložen papirom za pečenje,pa pecite na 180 C oko 15 minuta.
Pečen biskvit odvojite od papira,pa zarolajte u vlažnu krpu.
KREMA
Karamelizujte 500 gr šećera.Zatim karamel prelijte sa 600 ml mlijeka,pa na laganoj vatri ostavite da se karamel otopi.Brašno (ili gustin) dobro umutite sa 400 ml mlijeka,pa sipajte u
karamel-mlijeko,miješajući svo vrijeme,dok krema ne dobije potrebnu gustinu.
Karamel-kremu ohladite,pa dodajte margarin (omekšao na sobnoj temperaturi),pa dobro izmiksajte.Na biskvit nanesite 2/3 kreme,pa stavite 2 reda po 2 banane.Zarolajte!
Rolat stavite na tacnu,premažite ostatkom kreme,pospite mljevenim orasima,pa stavite da se hladi.
POSLUZIVANJE
Kada se ohladi,režite na parčad!
coolinarika.com
Pečen biskvit odvojite od papira,pa zarolajte u vlažnu krpu.
KREMA
Karamelizujte 500 gr šećera.Zatim karamel prelijte sa 600 ml mlijeka,pa na laganoj vatri ostavite da se karamel otopi.Brašno (ili gustin) dobro umutite sa 400 ml mlijeka,pa sipajte u
karamel-mlijeko,miješajući svo vrijeme,dok krema ne dobije potrebnu gustinu.
Karamel-kremu ohladite,pa dodajte margarin (omekšao na sobnoj temperaturi),pa dobro izmiksajte.Na biskvit nanesite 2/3 kreme,pa stavite 2 reda po 2 banane.Zarolajte!
Rolat stavite na tacnu,premažite ostatkom kreme,pospite mljevenim orasima,pa stavite da se hladi.
POSLUZIVANJE
Kada se ohladi,režite na parčad!
coolinarika.com