Fantastična torta sa višnjama koja se topi u ustima!


Cherry delight.

Sastojci

Biskvit (24 cm)
2 jaja
90 g šećera+ 2 vanilin šećera
150 g glatkog brašna+1 žličica praška za pecivo
ribana korica limuna
150 ml ulja
100 ml soka od višanja
40 g kakaa u prahu
30 g mljevenih badema
5 ml vanilija ekstrakta
5 ml likera od višanja

Fil od višanja:
400 ml soka od višanja (iz kompota)
300 g višanja iz kompota Podravka
10 ml likera od višanja
60 g gustina
100 g šećera
40 g maslaca

Čokoladna muss krema:
100 g tamne čokolade 70% kakaa
50 g mliječne čokolade




1 žlica šećera
1 jaje
prstohvat soli
200 ml vrhnja za šlag

Preljev za biskvit:
90 ml soka od višanja
10 ml likera od višanja
2 žlice šećera

Čokoladna glazura:
150 g tamne čokolade 70% kakaa
50 g mliječne čokolade
200 ml vrhnja za šlag

i još
50 g đema od višanja za premaz

Priprema
1.

Za biskvit odvojite bjelanjke od žumanjaka.

Bjelanjke tucite kad se zapjene dodajite postepeno šećer i istucite u čvrst snijeg.

Žumanjke razmutite pjenjačom samo da se povežu i u tankom mlazu dodajite bjelanjcima.

Tucite dok se dobro ne povežu.

U zdjeli prosijte brašno,kakao,prašak za pecivo.

Dodajte mljevene bademe,mlijeko,ulje i arome.

Povežite mikserom i dodajite postepeno smjesu tučenih bjelanjaka i žumanjaka.

Mješajte špatulom preklapajući smjesu uz stjenku zdjele da smjesa ostane prozračna.

Ulijte u namašćen ili oblažen pek papirom kalup.

Pecite na 170C-40 min ili na 180C-30 min.

Provjerite čačkalicom.

Gotov biskvit ohladiti.

Nožem poravnati biskvit i odrezati gornju koru.

Za preljev biskvita zagrijati sok i šećer dok se šećer ne otopi,umiješati liker i preliti po biskvitu.
2.

Za fil od višanja iscjedite višnje od viška tekućine.

Ja sam koristila višnje iz kompota.

Sok od višanja stavite 



na laganu vatru,dodajte šećer i kuhajte dok se šećer ne otopi.

Možda će vam trebati još šećera,pa isprobajte,sve ovisi koliko su kisele višnje i sok iz kompota.

Uzmite malo soka u kojem ćete razraditi gustin.

Razrađeni gustin uljevate u sok na vatri i kuhate dok se ne zgusne.

U vruće dodajte maslac i mješajte dok se maslac ne otopi.

Umiješajte liker od višanja,a zatim i ocijeđene višnje.

Prelijte smjesu po biskvitu.

Ostavite da se ohladi.

Kad se ovaj fil stisne premažite đemom od višanja.

Đem razradite sa žlicom likera od višanja,radi bolje mazivosti.

Ovo radim da se muss krema ne razdvoji od fila od višanja.
3.

Za pripremu muss kreme otopite čokolade na laganoj vatri uz dodatak vode,soka od višanja ili ulja.

Ja sam topila u soku od višanja.

Možete topiti i na pari.

U vruće dodati pjenjačom razmućeni žumanjak i kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje oko 2 minute dok se žumanjak termički ne obradi.

U zdjelu stavite bjelanjak,sol i šećer i stavite zdjelu kuhati na paru.

Mješate lagano pjenjačom da se šećer otopi.

Maknete sa pare i krenete miksati mikserom dok se bjelanjci na dodir ne ohlade.

Dodati bjelanjke u mlaku čokoladu,razraditi pjenjačom .

Istući vrhnje za šlag i dodati tučeni šlag postepeno u čokoladu.

Mješati dok krema nije kompaktna.

Kremu premazati preko fila od višanja.

Staviti na hlađenje.
4.

Sastojke za glazuru topiti na laganoj vatri.

Mlako preliti po dobro ohlađenoj muss kremi.
5.

Ja sam tortu slagala u obruču.

Lakše je radi fila od višanja,muss kreme i na kraju glazure.

Dobit ćete ravnije slojeve.

Dekorirajte po želji.
coolinarika.com
Filed under  | 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • BAKINA TORTA IZ 1925. GODINE Ova stara receptura pripremljena sa suvremenim namirnicama razveselit će sve gurmane kojima se pri spomenu riječi "torta" otvara apetit. Od ove… Saznaj više
  • TORTA NINA SASTOJCIBISKVIT(x2)• 2 žumanjka• 0,75 dl ulja• 10 dkg brašna• 2 bjelanjka• 7,5 dkg šećera• 1/2 praška za pecivoVANILIN KREMA• 4 dl mlijeka•… Saznaj više
  • ČOKOLINA Drage moje, za sve predivne čestitke, poruke, slike, riječi, za to što ste mi ovaj dan učinile još posebnijim, ovo je najmanje u ovom trenutku što… Saznaj više
  • ČOKO LJEŠNJAK TORTA SASTOJCI• 5 bjelanjaka• 5 žlica šećera ( 7 dag )• 4 žlice brašna ( 4 dag)• 5 žlica grubo mljevenih lješnjaka ( prethodno pečeni i oguljeni)• 5… Saznaj više
  • ČOKOLADNA ČAROLIJA U poznatoj poslastičarnici "Gerbeaud" u Budimpešti, probali smo Gerbeaud (Žerbo) tortu. On je imao želju da mu za rođendan napravim takvu tortu. Nij… Saznaj više
  • TORTA OD BANANA SA SRCEM OD ČOKOLADE Jako sočan banana biskvit i fina čokoladna krema :) Sastojciza biskvit· 100 g maslaca · 160 g šečera · 1 žlica ekstra… Saznaj više
  • SUSAM TORTA. BEZ MIKSERA I ZA 20 MIN! Ako vam se jede nesto slatko a nemate vremena, onda spremite si ovu "torticu". Sprema se jako brzo, a dobija se malo gustije tjesto nego za s… Saznaj više
  • JEDNOSTAVNE CREAMY MONTERecept za ovaj jednostavni, a tako lipi i kremasti kolač dobila sam od jedne velike gurmanke i vjerne pratiteljice. Hvala ti na super receptu:) Ujedn… Saznaj više
  • TORTA OD MALINA I MLEČNE SLATKE PAVLAKE Sklop ukusa i mirisa je fenomenalan, maline, mlečna slatka pavlaka i puter…. Povod je bio tatin 59. rođendan. TATA SREĆAN ROĐENDAN Pre svega va… Saznaj više
  • OKOMITA ČOKOLADNO-BIJELA TORTA SASTOJCI Biskvit• 100 g čokolade• 120 g margarin• 6 jaja• 120 g šećera• 2 vanilin šećera• 150 g brašna• 1 prašak za pecivo• Prstohvat so… Saznaj više