Jedna sočna tortica prepuna okusa čokolade i naranče..sočna je jer se biskvit natapa preljevom kao ganaš malo upotpunjen narančama i nutelom..Na vrhu čokoladna glazura... :)
Sastojci
4 jaja
60 g šećera
20 g brašna
20 g kakaa u prahu
40 g mljevenih oraha
1/2 paketića praška za pecivo
1 žličica rum šećera
ribana korica 1 naranče
Preljev:
· 2 manje smrznute naranče
· 350 ml vrhnja za šlag
· 50 ml vode ili mlijeka
· 50 g maslaca
4 jaja
60 g šećera
20 g brašna
20 g kakaa u prahu
40 g mljevenih oraha
1/2 paketića praška za pecivo
1 žličica rum šećera
ribana korica 1 naranče
Preljev:
· 2 manje smrznute naranče
· 350 ml vrhnja za šlag
· 50 ml vode ili mlijeka
· 50 g maslaca
· 2 pune žlice nutele
· 200 g tamne čokolade 55% kakaa
· 40 g šećera+1 rum šećer
Glazura:
70 g tamne čoklade sa komadićima narančine korice
150 ml vrhnja za šlag
Priprema
Za biskvit prvo odvojite bjelanjke od žumanjaka i istucite u čvrst snijeg sa 30 g šećera i prstohvatom soli koji dodajete kad se bjelanjci na početku zapjene.
Sada tucite žumanjke sa preostalim šećerom i rum šećerom dok ne udvostruče volumen i šećer se ne otopi. Prosijte kakao,brašno i prašak za pecivo pa dodajte u žumanjke. Dodajte i mljevene orahe i ribanu koricu naranče. Sjedinite smjesu pa dodajite snijeg od bjelanjaka,polovicu snijega umiješajte mikserom na najnižoj brzini,a polovicu špatulom. Pecite u okruglom kalupu veličine 24 cm na temperaturi od 170C-35 minuta ili na 180C-25 min. Provjerite čačkalicom da li je pečeno. Izvadite biskvit iz kalupa i ohladite na sobnoj temp.,a zatim ohlađeni biskvit prerežite vodoravno da dobijete dvije kore.
Za preljev prvo smrznute naranče ako su domaće sa korom ih smrznite pa naribajte na ribež. Ja sam ih ribala na krupniju stranu ribeža. Na laganu vatru stavite čokoladu izlomljenu na kockice,maslac nasječen na prutiće ,vrhnje za šlag,vodu i šećer. Kad se čokolada i maslac počnu topiti dodajte naribane naranče. Kuhajte dok se sva čokolada ne otopi uz lagano miješanje na laganoj vatri da vam vrhnje ne pokipi. Maknite sa vatre i umiješajte nutelu. Pomiješajte i stavite da se preljev malo
ohladi. Donju stranu kalupa obložite papirom za pečenje,a stranice plastificiranom folijom. Spojite odvojivi kalup i stavite prvu koru biskvita. Lagano nanosite preljev,kad se lagano upije u koru nanesite još preljeva,pa preselite u zamrzivač da se lagano stisne. Na prvu koru potrošite polovicu preljeva,a polovicu na drugu. Izvadite iz zamrzivača i poklopite drugom korom biskvita koju također preljevate dok se biskvit ne upije,malo sačekate a onda prelijete ostatak preljeva. Preselite u zamrzivač da se sve stisne. Izvadite iz zamrzivača i preselite u hladnjak. Prelijete čokoladnom glazurom i stavite na hlađenje dok se glazura ne stisne.
Gotovu tortu vadite iz kalupa i dekorirate naribanom tamnom čokoladom.
coolinarika.com
· 200 g tamne čokolade 55% kakaa
· 40 g šećera+1 rum šećer
Glazura:
70 g tamne čoklade sa komadićima narančine korice
150 ml vrhnja za šlag
Priprema
Za biskvit prvo odvojite bjelanjke od žumanjaka i istucite u čvrst snijeg sa 30 g šećera i prstohvatom soli koji dodajete kad se bjelanjci na početku zapjene.
Sada tucite žumanjke sa preostalim šećerom i rum šećerom dok ne udvostruče volumen i šećer se ne otopi. Prosijte kakao,brašno i prašak za pecivo pa dodajte u žumanjke. Dodajte i mljevene orahe i ribanu koricu naranče. Sjedinite smjesu pa dodajite snijeg od bjelanjaka,polovicu snijega umiješajte mikserom na najnižoj brzini,a polovicu špatulom. Pecite u okruglom kalupu veličine 24 cm na temperaturi od 170C-35 minuta ili na 180C-25 min. Provjerite čačkalicom da li je pečeno. Izvadite biskvit iz kalupa i ohladite na sobnoj temp.,a zatim ohlađeni biskvit prerežite vodoravno da dobijete dvije kore.
Za preljev prvo smrznute naranče ako su domaće sa korom ih smrznite pa naribajte na ribež. Ja sam ih ribala na krupniju stranu ribeža. Na laganu vatru stavite čokoladu izlomljenu na kockice,maslac nasječen na prutiće ,vrhnje za šlag,vodu i šećer. Kad se čokolada i maslac počnu topiti dodajte naribane naranče. Kuhajte dok se sva čokolada ne otopi uz lagano miješanje na laganoj vatri da vam vrhnje ne pokipi. Maknite sa vatre i umiješajte nutelu. Pomiješajte i stavite da se preljev malo
ohladi. Donju stranu kalupa obložite papirom za pečenje,a stranice plastificiranom folijom. Spojite odvojivi kalup i stavite prvu koru biskvita. Lagano nanosite preljev,kad se lagano upije u koru nanesite još preljeva,pa preselite u zamrzivač da se lagano stisne. Na prvu koru potrošite polovicu preljeva,a polovicu na drugu. Izvadite iz zamrzivača i poklopite drugom korom biskvita koju također preljevate dok se biskvit ne upije,malo sačekate a onda prelijete ostatak preljeva. Preselite u zamrzivač da se sve stisne. Izvadite iz zamrzivača i preselite u hladnjak. Prelijete čokoladnom glazurom i stavite na hlađenje dok se glazura ne stisne.
Gotovu tortu vadite iz kalupa i dekorirate naribanom tamnom čokoladom.
coolinarika.com