Ovaj recept sam izvukla iz jedne turske kuharice. Cinio mi se jednostavan za napraviti, a i sadrzi sve sastojke koje ja volim.
Ja sam odusevljena ukusom i definitivno se usudite ovo jelo napraviti i kad vam gosti dodju.
Sastojci
Za smjesu od mljevenog mesa: 5-6 krompira (srednje velicine) 400gr nemasnog mljevenog mesa 3 glavice luka 400gr sampinjona (ili nekih drugih gljiva) 1 kasika paradajz pirea
4 kasike maslinovog ulja 2 sake sitno isjeckanog svjezeg persuna vegeta, so, biber
Za Besamel sos: 2 case mlijeka
1 kasika putera 1,5 kasika brasna vegeta,so,biber
Za kraj: sir trapist
Priprema 1. Na zagrijanom maslinovom ulju u dubljoj tavi popecite sitno isjeckan luk dok ne postane staklenast. Dodajte mljeveno meso i nastavite pirjati dok meso ne promijeni boju. Dodajte sitno isjecene gljive i paradajz pire. Pirjajte dok gljive ne upiju svu svoju vodu. Zatim dodajte persun,vegetu,so i biber. Promijesajte nekoliko puta i maknite sa vatre. 2. Krompir isijecite na tanke kriske. Pazite da ne budu predebele jer postoji mogucnost da se onda krompir ne ispece dovoljno. Posudu za pecenje namastite i naredajte krompir ravnomjerno. Na krompir rasporedite smjesu od mljevenog
mesa. Prelijte sa malo vise od pola case vrele vode. Prekrijte aluminijskom folijom i pecite 40 min na 200C. 3. Dok se slozenac pece,vi pripremite Besamel sos. Otopite puter i dodajte brasno. Dobro promijesajte i postepeno dodajite mlijeko neprestano mijesajuci da vam se ne stvore grudvice. Mijesajte dok se smjesa ne sjedini. Posolite,povegetite i pobiberite i maknite sa vatre. 4. Poslije 40 min izvadite slozenac iz pecnice i prelijte ga Besamel sosom. Vratite foliju i pecite ga jos 15 min. Zatim slozenac ponovo izvadite,pospite ga narendanim trapistom i zapecite ga jos 10-tak minuta bez folije. Prijatno! coolinarika.com
DOMAĆI, TOPLJENI MASNI SIR. DIVOTA!Moja nana (baka) najbolje ga napravi :Dtopljeni masni sirSastojci500 g domaćeg svježeg siradomaći kajmak 100 g(adsbygoogle = window.adsbygoogle || [])…Saznaj više
JEDNOSTAVNI PILECI GULASNama je bilo odlican rucak. Probajte, mozda se i vama dopadne.SASTOJCI• 500 gr. pileceg belog mesa• 1 srednja glavica crnog luka• pola struka praziluk…Saznaj više
MESNA ŠTRUCA SA JAJIMA!DORUČAK SA KOJIM ĆE SVI BITI ZADOVOLJNI.Sastojci1 kg miješanog mljevenog mesa1 fant za kosani odrezaksol, vegeta, papar, peršin(adsbygoogle = window.a…Saznaj više
DOMAĆI MASCARPONE SIR.NE MOGU VAM OPISATI TU SREĆU ŠTO SAM USPELA NAPRAVITI MASCARPONE.Od sada pravim isključivo ovaj domaći mascarpone. Mada, moram da vam priznam, u start…Saznaj više
SVEDSKA SLANA (SMÖRGÅS) TORTAOdlicna sa posebne prilikeSASTOJCI2 paketa tosta200gr kiselih krastavaca2kom pasteta (Podravkine su najbolje)3tegle majoneze500ml pavlake1 Philadelphi…Saznaj više