ROGAČ PITA


Ukoliko želite pripremiti desert dan ranije, ova slasna pita od rogača i jabuka idealna je za sutrašnji svečani, obiteljski ručak.
A može se ponijeti i u goste ili na neko od cool okupljanja.

Sastojci
Za tijesto:
· 500 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka By Podravka
· 1 žlica šećera 1Prašak za pecivo Dolcela By Podravka
· ½ žličice naribane korice limuna
· ½ žličice soli
· 2žumanjka
· 200 g maslaca



· 50 g kiselog vrhnja
· šećer u prahu za posipanje

Za nadjev:
· 200 g mljevenog rogača
· 200 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka By Podravka
· 250 g šećera
· 1Prašak za pecivo Dolcela By Podravka
· 300 ml mlijeka
· 100 ml ulja
· 50 ml ruma
· 450 g jabuka
· 2 bjelanjka
Priprema

Za tijesto:
U dublju zdjelu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, naribanu koricu limuna, sol i lagano promiješajte.
Dodajte žumanjke i električnom miješalicom na najmanjoj brzini lagano promiješajte.
Dodajte omekšali maslac, pojačajte snagu na miješalici i miješajte dok ne dobijete ravnomjerno zrnatu strukturu. Zatim dodajte vrhnje i još kratko promiješajte.
Tijesto još malo zamijesite rukama. Podijelite ga na dva dijela i pustite da odstoji oko 30 minuta na sobnoj temperaturi.
Polovicu tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na veličinu tepsije (22X34 cm). Položite u tepsiju i napikajte vilicom.
Po tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev i prekrijte ga razvaljanom drugom polovicom tijesta.
Tijesto napikajte vilicom i stavite u zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 45-50 minuta.
Pečenu pitu izvadite iz pećnice, 



pospite šećerom u prahu i pustite da odstoji barem 30 minuta.
Za nadjev:
U većoj posudi pomiješajte rogač, brašno, šećer i prašak za pecivo. Ulijte mlijeko, ulje, rum i električnom miješalicom miješajte dok se smjesa dobro ne poveže, pa dodajte naribane jabuke i još kratko promiješajte.
Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i lagano kuhačom umiješajte u nadjev.


Posluživanje
Kolač narežite na kocke i poslužite uz hladni ili topli napitak.
Savjet
Kolač će biti ukusniji ako ga ispečete dan ranije.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • BRZ I JEDNOSTAVAN. MLEČNI KOLAČ. Jednostavni svakodnevni kolač, brzo se pravi od namirnica koje uvek imate, a dekorativan i ukusan. SASTOJCI Testo • 1 jaje • 1 šoljica šećera … Saznaj više
  • KOLAC NAJLJEPSE ZELJE. Kolac je jako izdasan a o ukusu ne treba ni govoriti SASTOJCI Za biskvit • 6 jaja • 150 gr secera • 2 soljice od kafe ulja • 200 gr brasna • 1… Saznaj više
  • SURFLE KOCKE. Podloga od oraha, biskvit s kiselkastim pekmezom, lagana krema, šlag… Još jedan kolač u nizu osvježavajućih i jednostavnih… SASTOJCI Biskvit • 10… Saznaj više
  • LAVANDARANCINO. Kombinacija lavande, naranče i čokolade me natjerala da se počnem ponavljati u kuhinji. Ovaj kolač djeluje pitomo, ali izgled vara – vrlo je uzbudlj… Saznaj više
  • Kremaste štanglice Nevjerovatno ukusno tijesto i dvije vrste kreme sa šlagom. Sastojci:TIJESTO200 gr šećera u prahu150 gr mljevenih oraha3 kašike brašna (adsbygoogle… Saznaj više
  • KREM KOLAČ. Neki ga zovu i biskupov kolač, nemam pojma zašto, a ja ga znam kao krem kolač. SASTOJCI: Biskvit I i II svega po: • 3 kom jaja • 1 dl mlijeka • … Saznaj više
  • MALINA KOCKE. Sočni žuti biskvit, malinasta krema i ukusni preljev od čokolade. Sastojci TIJESTO 700 gr brašna 500 ml jogurta 200 gr šećera 100 ml ulja 4 jaja 1 … Saznaj više
  • ČEŠKI KOLAČ. SASTOJCI Biskvit • 4 jaja • 5 žlica šećera • 5 žlica brašna • 3 žlice kakaa • 1 prašak za pecivo • 3 žlice mlijeka • 3 žlice ulja Krema • 0… Saznaj više
  • CRNO-BELE FANTAZIJA. SastojciZa kore:6 jaja6 kašika šećera4 kašike ulja10 kašika brašna10 kašika mlevenih oraha2 kašike kakaoa1 kašičica praška za pecivoZa svetli fil:8 … Saznaj više
  • TETKIN KOLAC. (KOLAC S ORASIMA). kolac je poznat kao Tetkin Kolac, cesto je na stolu tim prije sto je vrlo vrlo izdasan a jako jednostavan za napraviti- SASTOJCI Kora / Biskvit / … Saznaj više