MEDITERANSKA ČOKOLADNA TORTA



Što se dogodi kad netko voli suhe smokve, bademe i prošek, a i usudi se sama eksperimentirati i stvarati torte?



Rezultat je pred vama! Nadam se da će mediteranski orijentirani čokoholičari biti zadovoljni. :))

Sastojci
Torta
· 10 dkg suhih smokava
· 1 dcl prošeka
· 20 dkg oštrog brašna
· 3 dkg kakaoa
· 1 prašak za pecivo
· 1/2 žličice sode bikarbone
· 15 dkg sjeckanih badema
· naribana kora od naranče
· 12 dkg maslaca
· 20 dkg tamne čokolade



· 25 dkg smeđeg šećera
· 2 jaja
· 1 dcl slatkog vrhnja

Čokoladna glazura
· 20 dkg tamne čokolade
· 2 dcl slatkog vrhnja

Priprema
Suhe smokve nasjeckati i ostaviti par sati prelivene prošekom.
Brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu promiješati. Dodati nasjeckane bademe i naribanu koru jedne naranče.
Na pari otopiti čokoladu i maslac. Kad se dobro otopi maknuti s pare pa dodati 2 jaja koja ste prethodno malo promućkali, šećer i slatko vrhnje. Miješati žičanom mućkalicom dok se svi sastojci ne izmiješaju.
Pomiješati sa suhim sastojcima te dodati smokve namočene u prošek, zajedno s prošekom. Miješati kuhačom, ne 



mikserom.
Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu te peći 35-40 minuta na 180°C.

*Čokoladna glazura*
1. Na pari otopiti čokoladu u slatkom vrhnju.
2. Ravnomjerno premazati tortu pa ukrasiti po želji.

Posluživanje
Kod ove torte ne možete provjeriti da li je gotova tako da probate ubosti čačkalicu u nju pa vidite da li je čačkalica suha jer je sama torta jako sočna pa vam čačkalica nikako neće moći izaći iz torte bez čokolade na njoj.
coolinarika.com
Filed under  | 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE: