Ustipci koje još nazivaju lokumi su pogodni za dorucak ili veceru. Izvedba je jako laka, a o ukusu posudite vi sami. Sastojci Potrebno je: 250 gr kiselog mlijeka 150 ml mlijeka 20 gr svjezeg kvasca 5 gr sode bikarbone 3 komada jaja
1 kafena kasika secera po ukusu soli po potrebi (oko 800 gr) brasno tip 400 0.5 soljice od crne kafe ulja za przenje ulja
Priprema 1. Kvasac izdrobiti, dodati mlako mlijeko, kasiku secera, kasiku brasna i malo soli. Pomesati i ostaviti da nadodje. 2. Kada je smjesa nadosla, pomesati sa ostalim sastojcima uz stalno mjesanje i uz postepeno dodavanje brasna. Zamjesiti testo da bude mekoce kao za pitu. Ostaviti na toplo da nadodje, povremeno mjesajuci da se stvore mjehurici vazduha. 3. Nadoslo testo izruciti na povrsinu koju ste ranije malo namazali uljem. I gornju stranu testa namazati uljem i razviti oklagijom debljine od 1 cm. Ovako namnazano tjesto prilikom pecenja ce manje upijati ulja. 4. Tjesto seci na zeljene oblike, vaditi krugove casom, romboidne, kocke, ketvorougaone, ... , i peci u
vrelom ulju. 5. Lokume mozete posluziti uz bjeli sir, med, dzem, nutelom ili po vasoj volji. Posluživanje Lokumi su pogodni za dorucak ili veceru. Ako ih radite za dorucak, tjesto mozete napraviti jednu noc ranije i cuvati u hladnjaku. Sutradan ostavite tjesto za kratko na sobnoj temperaturi i pecite.
POGAČA, RASCVETANA RUŽA.
SASTOJCI 550-600gr brasno20gr svezi kvasac ili 7gr suvi kvasac1 jaje + belanac50ml ulje2 kasicice secer2 kasicice soli200ml mlako mleko50ml mlake v…Saznaj više
Hrskavi hljepčići
Hrskavi hljepčići savršeni su za pripremanje sočnih sendviča ili mirisnih bruschetta, što vas ne sprječava da u njima uživate uz omiljeno jelo.
Sa…Saznaj više
POGAČA KOJU ĆETE SMAZATI ZA TILI ČAS
Odlicna i brza pogaca.
Makedonska pogača
Sastojci150 gr ovčjeg mladog sira (može kravlji)3 jaja1 šalica kiselog mlijeka (oko 2dl)1 šalica ulja1 pr…Saznaj više