COKOLADNA PAVLOVA S MALINAMA





Ovu savrseno finu tortu nasla sam u knjizi od Nigelle. Jedna je od mojih omiljenih i svakako bih preporucila da isprobate. Beze kora nije i ne mora biti savrsena na izgled, ali se zbog komadica cokolade
i na pocetku vrlo vruce pecnice zbog koje se uhvati kora izvana, a iznutra ostaje divna i socna, ova torta topi u ustima. :D

Sastojci
Za beze podlogu od cokolade,bjelanjaka i secera
· 6 bjelanjaka
· 300 g secera
· 3 zlice kakaa u prahu, prosijanog


· 1 zlica balzamickog octa ili crvenog vinskog octa
· 50 gr cokolade za kuhanje, sitno narezane

Za preljev:
· 500 ml punomasnog slatkog vrhnja
· 500 gr malina
· 2-3 zlice grubo naribane cokolade za kuhanje

Priprema
Pecnicu ugrijte na 180 stupnjeva, a lim oblozite papirom za pecenje. Prije na papiru nacrtajte krug velicine 23 cm, koristite veci lim. npr. onaj od pecnice!
Tucite bjelanjke dok se ne pocnu stvarati glatki vrhovi, pa utucite secer, zlicu po zlicu dok beze smjesa ne postane kruta i sjajna. Pospite kakaom, poprskajte octom i nasjeckanom cokoladom. Potom vrlo njezno mijesajte dok kakao sve ne prozme. Stavite na lim za pecenje u obliku debelog kruga promjera 23 cm, pa zagladite sa strane i povrsinu. Stavite u pecnicu i smjesta smanjite na 150 stupnjeva, te pecite oko sat do sat i petnaest. 

Kad je pecena, podloga bi morala biti hrskava po rubovima i sa strane , i suha na povrsini, ali ako prstima pritisnete sredinu, morali biste osjetiti naznake mekoce. Iskljucite pecnicu i pustite da se beze kora ohladi u malo otvornoj pecnici.
Da ne pomislite da vam kora nije uspjela, ona MORA ovako izgledati, hrskava i ispucala izvana, a prekrasna i socna iznutra!
Kada ste spremni posluziti,



prebacite koru na veliki, ravan tanjur. Tucite slatko vrhnje da bude gusto, ali ipak mekano, pa ga razmazite po povrsini te po njemu razbacajte maline. Grubo naribajte cokoladu, tako da dobijete kovrcice, a ne komadice, jer ne zelite prikriti raskosnu boju i oblik malina, pa ih nasumice pospite po gornjoj plohi, a dio, sto ionako ne mozete izbjeci, pustite da padne po rubovima tanjura.
Kolicina za 8-10 osoba!
coolinarika.com
Filed under  | 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • PUDING TORTA BEZ PUDINGA. Puding torta u koju zapravo ne ide puding postala je apsolutni hit među poslasticama u Turskoj, a zatim se brzinom svjetlosti proširila internetom. … Saznaj više
  • Šuškava torta. NE ZNAM DA LI STE OVO IKADA PROBALI. OVO JE PREDIVNO. SASTOJCI Kora 8 belanaca 350 gr šećera 200 gr mlevenih oraha Fil 8 žumanaca 8 kašika šećera … Saznaj više
  • FERRERO ROCHER. NAJBOLJA TORTA KOJU SAM PROBALA. Sastojci Za koru: 100 g maslaca 100 g šećera u prahu 4 jajeta 130 g Menaž čokolade 1 kašika kakaoa 1 kesica vanilin šećera 70 g brašna 1 kašičica pr… Saznaj više
  • IDEALNA TORTICA NA BRZINU KOJA SE NE PEČE. Vocna piskota torta. SASTOJCI: 3 kisele pavlake od po 2 dl 150 g prah secera 100 g slaga 1 dl vode (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).p… Saznaj više
  • Recept za ukusnu BAJADERA TORTU. Ne PEČE SE i GOTOVA je za 20 minuta. POTREBNO JE: 310 gr keksa – mljevenog 375 gr margarina 390 gr prah šećera (adsbygoogle = window.adsbygoogl… Saznaj više
  • TOČAK TORTA. OVA TORTA JE ZA MENE JEDNO PRAVO OTKRIČE PA SA VAMA RADO DIJELIM RECEPT. Za kore: 15 belanaca 15 kašika mlevenih oraha 15 kašika šećera 5 ka… Saznaj više
  • MOJA ČOKOLADNA TORTA. VEOMA SOČNA I PUUUUNA ČOKOLADE. Sastojci BISKVITNO TIJESTO 8 kom svježih jaja 8 žlica šećera 6 žlica brašna 5 žlica kakaa (ili Kraš ekspressa i sl.… Saznaj više
  • FINA VOĆNA TORTA SA JAGODAMA. Sastojci: Korak 4 jajeta 80 g maslaca 60 g fruktoze 100 g crne čokolade 100 g lešnika 1 kašika kakaoa 1 kašičica praška za pecivo Fil 250 g sira 250… Saznaj više
  • TORTA OD ČOKOLADE SASTOJCI I PRIPREMABISKVIT:Za ovu čokoladnu tortu potrebna su 4 biskvita, a za svaki je potrebno:• 2 jaja• 3 žlice šećera• 3 žlice brašna• 1 žlica… Saznaj više
  • RUSKA ČOKOLADNA TORTA. Sastojci: Za kuglice od sira: ● 250 g krem sira ● 50 g šećera u prahu ● 3 kašike gustina ● 50 g kokosa ● 2 žumanca Za biskvit: ● 2 kašike brašna … Saznaj više