TORTA S LJEŠNJACIMA I KARAMELOM


SASTOJCI
Biskvit
• 8 kom bjelanaca
• 140 gr šećera
• 160 gr pečenih mljevenih lješnjaka
• 2 kašike oštrog brašna
• 2 kašike kakaoa
• 1/2 kesice praška za pecivo
• 100 ml ulja

Fil
• 1 l puno masnog mlijeka
• 8 kom žumanaca
• 300 gr bombona karamel lješnjak
• 160 gr gustina
• 170 gr šećera



• 100 gr maslaca
• 200ml slatkog vrhnja

Za natopiti biskvit
• Malo mlijeka + kašika ruma

Ganache
• 250 ml slatkog vrhnja (biljno 5+ Docela)
• 100g kvalitetne čokolade za kuvanje
• 100g noisette čokolade

PRIPREMA
Karamel krema
Zagrijati 1.5 dl mlijeka i preliti preko karamel-lješnjak bombona koje smo stavili u šerpu i to zagrijavati na laganoj vatri da se karamele otope.

Od preostale količine mlijeka odvojiti 1dl mlijeka a ostalo dodati otopljenim karamelama i zagrijavati (pojačati temperaturu).
U posebnu posudu stavimo žumanca, gustin, šećer i izmješamo sa 1dl hladnog mlijeka, fino da nema grudvica.
Kad se mlijeko sa karamelama zagrijalo u to dodati prethodnu smjesu i zakuhati kremu (krema će biti baš čvrsta pa je potrebno malo energičnije promješati da nema grudvica).
Smaknuti sa šporeta i prekriti površinu kreme sa prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.

Biskviti
Dok se krema hladi pravimo koru: u bjelanca dodati mrvicu soli i miksati, postepeno dodavati šećer i umutiti sjajan snijeg, isključiti mikser.
Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo, te lagano dodati šaumu od bjelanaca, mješati ručno, na kraju dodati i 



pečene mljevene lješnjake (ja sam 140gr fino samljela, a 20gr krupnije isjeckala) i sve lagano sjediniti.
Na kraju u laganom mlazu dodati ulje uz ručno mješanje.
Smjesu podjeliti na 2 dijela i peći dvije odvojene kore.
Izliti smjesu u okrugli kalup za torte d=22-26 cm, kome smo dno lagano premazali maslacem i stavili papir za pečenje (ja i na obruč kalupa stavim pek papir).
Peći biskvite na 180 st. oko 20-ak minuta ili zavisno od rerne nešto duže ili kraće.
Pečene kore izvaditi i ostaviti da se ohlade.

Nastavak krema
U mlak (ne sasvim ohlađen!) krem dodati maslac i dobro izmiksati.
Umutiti slatko vrhnje u šlag (ja sam koristila biljno šlag5+ , treba voditi računa da ne pretjerate sa miksanjem da ne dobijete maslac!) i dodati u kremu i sve fino sjediniti mješanjem.

Slaganje
Kada biskvite pečem u kalupu d=26 cm (visina gotove torte je oko 6 cm) kore ne sječem ili pečem odvojene 4 korrice- pogledati dodatak 19.9.2014., a kada pečem u kalupu d=22 cm (visina torte je oko 8 cm) onda svaki biskvit presječem po visini na 2 dijela.
Biskviti nisu visoki ali kako ja volim tanje korice, ja ih bez problema prerežem, međutim ako niste spretni sa rezanjem ne morate ih ni sjeći.
Staviti prvi dio u obruč kalupa, koji obložimo pek papirom, biskvit preliti sa malo mlijeka i ruma (ako vam se kore učini dovoljno mekan i sočan možete izostaviti ovaj korak, samo je bitno da ne pretjerate sa prelivom, dovoljno je tek par kašika), zatim premazati karamel-lješnjak kremom, ponovljati postupak, završiti sa kremom.

Ganache
Čokolade izlomiti i preliti sa vrhnjem; staviti na srednju vatru i mješati dok se čokolade ne istope. Preliti preko posljednjeg sloja fila i ostaviti na hlađenje najbolje preko noći.
coolinarika.com
Filed under  | 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • OBAMA TORTA Jednostavno sa puuuno cokolade! SASTOJCI• biskvit• 5 jaja• 150g šećera• 50 ml ulja• 70 ml mlijeka• 130g brašna glatkog• 5 kašika ka… Saznaj više
  • DIVNA BOŽANSTVENA TORTA! Pun pogodak okusa na jednom tanjuru. SASTOJCI:Biskvit: 130 g maslaca 300 g šećera 3 jaja 120 ml mlijeka 160 g oštrog brašna 60 g gorkog kakaa 1 ž… Saznaj više
  • MEDITERANSKA ČOKOLADNA TORTA Što se dogodi kad netko voli suhe smokve, bademe i prošek, a i usudi se sama eksperimentirati i stvarati torte? Rezultat je pred vama! Nadam se… Saznaj više
  • CAPPUCCINO TORTA Lagana torta za sve ljubitelje cokolade i kafe sa puno krema, krckavim grilijasom i beze koricama. SastojciZa beze korice· 5belanaca· … Saznaj više
  • DAN I NOĆ Sretan i veseli kolač za sve prigode. SASTOJCI za biskvit• 8 jaja• 8 žlica šećera• 8 žlica brašna• 1 žlica kakaa za kremu• 2 pudin… Saznaj više
  • BOBANOVA TORTA Torta je jako ukusna i fantastična! .) Sastojci6bjelanjaka 6 zutanjaka 12 dagsecera 12 dagcokolade za kuhanje pola praska za pecivo (… Saznaj više
  • KREM TORTA OD KESTENA. ZA 30 MIN! Brzinska kombinacija kćerine rođendanske torte po ukusu svih ukućana. Malo tijesta, a puno kreme... SastojciPodloga:· 2bjelanjka · … Saznaj više
  • SOČNA TORTA OD JABUKA! Lijepo, puno lijepo , topi se u ustima , probudi sva čula , vrijedi truda uloženog !!! :D SastojciBiskvit· 15 dagmaslaca· 10 d… Saznaj više
  • ČOKOLADNA-KOKOS TORTA Mmmmm…. predivan spoj čokolade i kokosa…. prava bomba!!! Sastojci25 dkgkokosovog brašna 25 dkg čokolade za kuhanje (naribane) 25 dkgmaslaca 20… Saznaj više
  • TORTA "KUGLICA-BOMBICA" Jako ukusna i dekorativna sama po sebi ! SastojciKora: 7 belanaca {ako su manja onda 8} 10 kasika secer 10 na vrh pune kasike mleveni i sit… Saznaj više