MAJKINE KIFLE



Toliko su mekane, lisnate i mirišljave da nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Lako se naprave, a još brže pojedu! 


Sastojci
250 ml vode
250 ml mlijeka
40 g svježeg kvasca
1 dl ulja
800-900 g bijelog brašna za fina peciva
1 kašika soli
1 kašika šećera 



oko 1,5 dl otopljene svinjske masti (može i margarin ali sa dodatkom ulja u otopljeni margarin)
oko 50 g margarina za premazivanje pečenih kifli
1 jaje
1 kašika mlijeka,
so, kim, susam

Priprema
Od navedenih sastojaka umijesite lijepo, mekano i glatko tijesto. Ostaviti da nadođe.
Izručiti tijesto na radnu površinu i podijeliti na oko 15-20 jufkica u zavisnosti koliko velike kifle želite.

Uzeti jufku po jufku i razviti oklagijom. Otopiti mast, ali ne vrelo da bude i zatim četkicom premazati razvijene jufke i početi da ih umotavate.
Umotane kifle poredajte u podmazan pleh. Umutiti cijelo jaje sa kašikom slatkog mlijeka i premazati. Zatim posuti solju, kimom i susamom.
U plehu stoje u zavisnosti 



od temperature prostorije (prosjek 25 minuta). Taman da se rerna zagrije.
Pecite ih na dobro ugrijanoj rerni, na oko 230 C sve dok ne dobiju zlatnu boju.
Nikako ih ne pecite na slaboj temperaturi.
Pečene i tek izvađene kifle iz rerne premazati kockicom margarina da se zacakle.
Ove kifle možete praviti i u slatkoj varijanti npr. džem, nutella, eurokrem.
coolinarika.com