KOKOS FANTAZIJA


SASTOJCI
70 g bjelanjaka (3 bjelanjka)
70 g šećera
10 g Glatkog brašna
10 g Gussnela
15 g Kakaa u prahu
1 žlica Praška za pecivo
1 žlica ulja
1 žlica miljeka
1 žlica ruma

Za kremu
· 1 litra mlijeka
· 1 Puding vanilija
· 60 g Gussnela



· 8 žlica šećera
· 100 g Kokos brašna
· 10 g Mljevene želatine
· 300 ml slatkog vrhnja

Za glazuru
· 250 ml slatkog vrhnja
· 200 g tamne čokolade

PRIRPEMA

Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Dodajte im šećer i još kratko izmiksajte.
U jednoj posudi izmiješate suhe sastojke: brašno, kakao i Gussnel, a u drugoj tekuće: ulje mlijeko i rum.
Čvrsto tučenom snijegu od bjelanjaka dodajte najprije suhe sastojke, a zatim tekuće, pa sve zajedno izmiješajte lopaticom.
Dobivenu smjesu rasporedite u tri kalupa (φ 26 cm) za torte i pecite na 160 °C 15 minuta.
Dok se tijesto peče, pripremite kremu.
Od ukupne količine mlijeka odvojite malo, dodajte mu kokos brašno i puding od vanilije i dobro izmiješajte.
Ostatak mlijeka zakipite, dodajte mlijeko u kojem ste razmutili kokos i prašak za puding, pa uz miješanje kuhajte na laganoj vatri par minuta. Kuhanu kremu ohladite.
Za glazuru, čokoladu otopite u slatkom vrhnju, a slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag.

Kremi koju ste izmiksali dodajte otopljenu želatinu, ohlađenu kremu od pudinga i kokosa, opet izmiksajte, dodajte čvrsto tučeni šlag, pa još jednom izmiksajte da se sve zajedno lijepo poveže.
U kalup za tortu stavite prvi 



biskvit, pa po njemu rasporedite trećinu kreme.
Poklopite drugim biskvitom i premažite trećinom kreme.
Na kraju stavite treći biskvit, premažite ostatkom kreme. Ovako pripremljenu tortu stavite u hladnjak oko 2 sata.
Ohlađenu tortu prelijte čokoladnom glazurom, pospite kokosovim brašnom i ukrasite kuglicama od kokosa.

Posluživanje
Narežite i poslužite.

Savjet
Kad pripremate čokoladnu glazuru, slatko vrhnje zagrijte samo do točke vrenja, ne smije vam zakipjeti.
coolinarika.com
Filed under  | 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • BRONHI TORTA. Za čistu desetku. SastojciPotrebno za 3 kore: 2 bijele , 1 smedja· 4 bjelanjka · 100 g secera · 3 zlice ostrog brasna · … Saznaj više
  • FRANGIPANE ČOKOLADNA TORTA Ovu tortu koju sam radila za rođendan posvećujem svima vama koji ste me 20.02. ugodno iznenadili sa svojim porukama, čestitkama, krasnim željama, … Saznaj više
  • ŠARENA PUNČ-TORTA. Ova torta verovatno deluje, kao naka savremena poslastica, ali recept je veoma star. Čini sa kao vrlo komplikovana za izradu, ali ustvari je dosta… Saznaj više
  • ZIMSKA ČOKOLADNA TORTA Sa finim koricama od lešnika, i bogatim filom od bele i gorke čokolade. Sastojciza podlogu:· 125 g brašna · 40 g šećera · … Saznaj više
  • EXPRESS TORTA ZA 20 MIN! Ovo je recept koji vec dugo imam na jednom starom pozutjelom papiru, punom fleka od silnog pravljenja :) posto ga nisam dugo pravila, danas sam m… Saznaj više
  • TORTA SA TURSKI KEKSOM! Veoma jednostavna, a tako kremasta i fina. Jela sam je kod prijateljice! :)) Sastojci4 Puding vanilin10 žlica šećera2 Limun šećera1500 ml mlije… Saznaj više
  • KASATO TORTA Mislim da nije na odmetu jos jedan malo drugaciji nacin pripreme ovog kolaca. SASTOJCI• 300gr biskota/keksa/-lomljenog na komade• 150-200gr se… Saznaj više
  • TOFFIFE TORTAS SASTOJCI:Kore8 belanca8 kašikašećera1 kesica burbon-vanilin šećera3 kašike brašna oštrog tip 4003 kašike kakaa50 g nastrugane tamne čokolade4 ka… Saznaj više
  • ORGINALNI RECEPT ZA (BAJADERA TORTA ) ...nestali za 60 sekundi :D ;) možda će vam se učiniti komplikovano, ali vjerujte nije uopce. SastojciBiskvit8 jaja8 zlica kristal secera3 zlic… Saznaj više
  • ČOKO-NES TORTA.Nescafe...  Ovo morate probati. Sastojci 3 jaja 3 kašike šećera 2 belanca 1 kašik ašećera 3 kašike brašna 1 kašika kakaa 1 prašak za peciv… Saznaj više