SASTOJCI
Biskvit x2
• 3 belanjka
• 70 g. šećera
• 1/2 vrećice bourbon van.šećera
• korica od pola manjeg limuna
• 30 ml. ulja
• 20 ml. vode
• 60 g. brašna
• 20 g. gustina
• 1 kasicica praška za pecivo
Krema od vanile
• 700 ml. mleka
• 100 g. šećera
• 6 žumanjaka
• 2 vrećice pudinga od vanile
• 2 vrećice vanilin šećera
• 1 kasika supena gustina
• 150 g. bele čokolade
• 150 g. maslaca ili margarina
• 1 supena kasika milerama ili kis.pavlake
Nadev od visanja
• 250 g. oceđenih višanja iz kompota
• sok od višanja iz kompota (da bude 500 ml.tekućine)
• 5-6 kasika šećera
• 1 vrećica pudinga od maline
• 1 kasika gustina
• 1 kasika margarina(20-30g.)
Dekoracija/zavrsni sloj
• tučeno slatka pavlaka
• šlag pena
• tamna ili bela čokoladna glazura…po želji
PRIRPEMA
1. Prvo skuvajte kremu od vanile: 550 ml. mleka stavite grejati na srednje jaku vatru. malo izradite šećer i žumanjke pjenjačom,pa im dodajte preostalih 150 ml.mleka,vanilin šećer,vanilin puding i gustin. dobro promešajte pjenjačom da smesa ostane glatka.
2. Kad mleko prokuva u vrlo tankom mlazu u njega ulijte smesu sa žumanjcima,celo vreme mešajući.
3. Kuvati na laganoj vatri stalno mešajte dok se ne skuva gusta krema.
4. U kremu dodajte belu čokoladu i 50 g.maslaca ili margarina.,mešajte da se dodani sastojci otope.
5. Pustite kremu da se hladi, i povremeno je promešajte.
Za to vreme ispecite biskvit:
6. Pomešajte belanjke,šećer i bourbon vanilija šećer,i sve skupa istucite u sneg. neka sneg ostane mekan,dakle ne istući do kraja,treba ostati polučvrst,kao krema.
7. Sada dodajte lim.koricu,ulje
i vodu.malo promešajte pa u smesu prosejte brašno skupa s gustinom i praškom za pecivo. dobro promešajte,izlijte u pleh obložen papirom za pečenje (22x35cm),poravnajte i stavite peći na 200°C 10-ak min.
8. Na isti način ispecite i drugi biskvit. Biskvite malo prohladite I odlepite papire.
9. Zakuvajte preliv (50 ml.mleka,1 kasika šećera i 1 van. šećer) kistom premažite oba biskvita.
10. Biskviti su tanki i sočni sami po sebi,tako da im ne treba veća količina preliva,niti bi je mogli upiti.
Nadjev s višnjama
1. Višnje sameljite u kašu štapnim mikserom.dolijte soka iz kompota koliko je potrebno da dobijete 500 ml.tekućine.
2. U tu smesu dodajte šećer,prašak za puding i gustin. koje ste prethodno malo sa sokom razmutili,kuvajte na srednje jakoj vatri mešajući dok ne dobijete gust fil.
Kada maknete s vatre dodajte kasiku margarina ili maslaca. Promešajte.
3. Kada se maslac otopi vrući nadev prelijte preko prvog biskvita kojeg ste stavili na tacnu.
Dok se nadev malo prohladi i stegne,dovršite kremu od vanile.
4. Dobro izradite mikserom samu kremu. dodajte 100 g.margarina ili maslaca sobne temp.nakidanog na komadiće. opet dobro izradite mikserom najvećom brzinom nekoliko minuta. pred kraj dodajte mileram da se i on dobro izmeša sa ostatkom kreme.
5. Ako se nadev od višanja dovoljno ohladio,preko njega premažite kremu,dobro poravnajte i poklopite drugim biskvitomi lagano pritisnite.
6. Kao završni sloj možete umutiti 2 šlag pene s 200 ml.mleka ili dekorisati umucenom slatkom pavlakom a odlično bi odgovarala i glazura od cokolade po vasoj zelji dali tamna ili bela…
Ako kolač pravite u obliku torte promjera 26cm, možete napraviti ovako:mjere za biskvite i nadjev od višanja ostavite iste,a količinu kreme povećajte,ja sam radila od ovih mjera:
1l.mlijeka
180g.šećera
6žumanjaka
3 pudinga
2 van.šećera
200g. bijele čokolade
200g.maslaca
1 šlag pjena+100ml.mlijeka umjesto milerama.
Ako napravite ovako torta će vam biti višlja i bogatija,a malo kreme će vam ostati viška,pa je možete iskoristiti za dekoriranje. kod mene je taj višak netragom nestao,i nije dočekao da bude upotrijebljen za tu svrhu :)))
Posluživanje
Ja sam kolač napravila ujutro,i malo načela navečer da vidim kako "napreduje" krema se još nije bila stegla kako treba,biskviti nisu omekšali,ali je zato nakon 24h. kolač raaaj za nepce,pa svakako probajte pričekati toliko prije posluživanja
tortekolaci.com