Ovi čupavci umaču se u džem i kokos ili čokoladu i kokos.
Sastojci
biskvit
3 jaja
70 g šećera
50 g omekšalog maslaca
100 ml ulja
250 g glatkog brašna
2 poravnate žličice praška za pecivo prstohvat soli
pola žličice soka od limuna
biskvit
3 jaja
70 g šećera
50 g omekšalog maslaca
100 ml ulja
250 g glatkog brašna
2 poravnate žličice praška za pecivo prstohvat soli
pola žličice soka od limuna
150g kiselog vrhnja
ribana korica naranče
180 g kandiranog(orangeat,citronat) i suhog voća(marelice,brusnice grožđice)
1 žlica ruma
Prvo namakanje
džem od brusnice
voda
kokosovo brašno
Drugo namakanje
75 g čokolade
130 ml vrhnja za šlag
60 ml soka od naranče
kokosovo brašno
Priprema
Brusnice,grožđice marelice stavite močiti u vodu u koju dodate malo ruma.
Za biskvit prvo razdvojite žumanjke od bjelanjaka i istucite žutanjke sa 40 g šećera dok ne posvijetle i udvostruče volumen.
Dodajte ulje,kiselo vrhnje,arome,pa promiksajte. Dodajte omekšali maslac,pa promiksajte.
Dodajte prosijano brašno+ prašak za pecivo u dva navrata. Umiješajte kandirano voće sa špatulom. Stavite smjesu sa strane.
Bjelanjke tucite na njjačoj brzini i kad se lagano zapjene dodajte sok od limuna.
Kad pobijele smanjite brzinu na srednju i dodajite 30 g šećera u dva navrata i tucite dok vršak bjelanjka na metlicama miksera ne stoji uspravno.
Tučene bjelanjke dodajite sa špatulom u par navrata pazeći da se bjelanjci lijepo povežu u smjesu. Stavite peći na 170C -40 minuta ili na 180C- 30 minuta.
Provjerite čačkalicom da li je
pečeno. Izvadite iz kalupa i ohladite na mlako pa zamotajte plastificiranom folijom i preselite u hladnjkak da se do kraja ohladi.
Režite na kocke i umačite u đem koji malo razvodnite sa rumom ili vodom da bude tečnija smjesa. Ja sam umakala samo par njih u đem od brusnica.
Na jednu žlicu đema ide vam dvije žlice vode. Ja sam iskoristila vodu u kojoj su se namakale brusnice grožđice i marelice. Možete ih umakati u čokoladu.
Kad umočite čupavac stavite da se osuši bar 10 minuta. Tako će vam se čokolada lijepo upiti i biti će sočni i neće vam puno kokosa lijepiti.
Gledajte da vam čokolada uvijek bude topla a čupavci hladni tako će bolje upiti čokoladu. Čokoladu slobodno podgrijavajte kad primjetite da se ohladila.
Od ove smjese iziđe 20 čupavaca. Kalup u kojem sam pekla je 27x24x4
coolinarika.com
180 g kandiranog(orangeat,citronat) i suhog voća(marelice,brusnice grožđice)
1 žlica ruma
Prvo namakanje
džem od brusnice
voda
kokosovo brašno
Drugo namakanje
75 g čokolade
130 ml vrhnja za šlag
60 ml soka od naranče
kokosovo brašno
Priprema
Brusnice,grožđice marelice stavite močiti u vodu u koju dodate malo ruma.
Za biskvit prvo razdvojite žumanjke od bjelanjaka i istucite žutanjke sa 40 g šećera dok ne posvijetle i udvostruče volumen.
Dodajte ulje,kiselo vrhnje,arome,pa promiksajte. Dodajte omekšali maslac,pa promiksajte.
Dodajte prosijano brašno+ prašak za pecivo u dva navrata. Umiješajte kandirano voće sa špatulom. Stavite smjesu sa strane.
Bjelanjke tucite na njjačoj brzini i kad se lagano zapjene dodajte sok od limuna.
Kad pobijele smanjite brzinu na srednju i dodajite 30 g šećera u dva navrata i tucite dok vršak bjelanjka na metlicama miksera ne stoji uspravno.
Tučene bjelanjke dodajite sa špatulom u par navrata pazeći da se bjelanjci lijepo povežu u smjesu. Stavite peći na 170C -40 minuta ili na 180C- 30 minuta.
Provjerite čačkalicom da li je
pečeno. Izvadite iz kalupa i ohladite na mlako pa zamotajte plastificiranom folijom i preselite u hladnjkak da se do kraja ohladi.
Režite na kocke i umačite u đem koji malo razvodnite sa rumom ili vodom da bude tečnija smjesa. Ja sam umakala samo par njih u đem od brusnica.
Na jednu žlicu đema ide vam dvije žlice vode. Ja sam iskoristila vodu u kojoj su se namakale brusnice grožđice i marelice. Možete ih umakati u čokoladu.
Kad umočite čupavac stavite da se osuši bar 10 minuta. Tako će vam se čokolada lijepo upiti i biti će sočni i neće vam puno kokosa lijepiti.
Gledajte da vam čokolada uvijek bude topla a čupavci hladni tako će bolje upiti čokoladu. Čokoladu slobodno podgrijavajte kad primjetite da se ohladila.
Od ove smjese iziđe 20 čupavaca. Kalup u kojem sam pekla je 27x24x4
coolinarika.com