Sastojci
Za kore
230 g mljevenog plazma keksa ili nekog drugog
200 g otopljenog maslaca
Krema
· 500 ml jogurta punomasnog
· 400 ml slatkog vrhnja za slag
· 200 g secera
· 2 vanilin secer
2 listica zelatine ili 2 velike zlice mljevene zelatine
· 0,5 kg jagoda ili nekog drugog voca
Glazura
· 6 listica crvene zelatine ili 1 zlica mljevene i ako su obicne zelatine onda dodati crvenu jestivu boju.
· 3 zlice secera 2 dl vode
Priprema
Pripremimo voce tako sto cemo ga oprati i posusiti, ako je iz kompota moramo ga dobro ocijediti i posusiti kuhinjskim papirom.
Mljevenu plazmu pomijesamo s otopljenim maslacem i stavimo u kalup za tortu promjera 24 cm, te dobro pritisnemo i poravnamo s zlicom.
Izmjesamo jogurt, secer i vanilin secer u jednu posudu.
U drugoj posudi izmiksamo slatko vrhnje.
Zelatinu namocimo u 10 zlica hladne vode i ostavimo je 10 min. da nabubri.
Zelatinu otopmo na vrlo niskoj temperaturi uz neprestalno mijesanje.
Kad se otopila skinemo je s vatre i ostavimo da se malo ohladi uz neprestalno mijesanje ( mora miti mlaka ).
Pomjesamo jogurt i vrhnje. Mjesamo s mikserom i ulijevamu zelatinu direktno u metlice.
Mjesamo na najacoj brzini.
Izmjesanu kremu ulijemo 1/3 na keks i poredamo voce, zatim istresemo ostatak kreme.
Tortu ostavimo u frizider 2 sat ili u duboko 45 minuta da se malo ohladi i stegne krema.
U medju vremenu pripremimo crvenu glazuru od zelatine.
Ostavimo crvenu zelatinu u 4 dl vode da nabubri deset minuta.
U zelatinu i vodu dodamo
secer i otopimo na laganoj vatri, te je ostavimo da se malo ohladi
Izvadimo tortu iz frizidera i prelijemo s crvenom zelatinom.
Tortu vratimo nazad u frizider na hladjenje.
Torta je gotova kad se zeleise glazura.
Tortu mozemo po zelji jos ukrasiti s ostatkom voca.
Posluživanje
Ako ne zelite eksperimentisati s pravljenjem glazure od zelea, mozete kupiti gotov prelijev u crvenoj boji, te ga upotrebite prem uputstvu na kesici.
A ako nemate i niste u mogucnosti nabaviti gotov preljev, ili crvenu zelatinu onda koristite obicnu, u koju cete dodati malo crvene jestive boje.
coolinarika.com