HAVANA S VRHNJEM!



Evo još jedne havane za vruće ljetne dane. Zbog brzine življenja u posljednje vrijeme, ja sam havanu još više pojednostavila, pa tako nema kuhanja, pečenja…nema želatine, nema mlijeka… možda vam se i svidi.


Sastojci
Bijela krema
600 ml kiselog vrhnja 20 % mm (3 čašice)
10 žlicašećera
2 vrećice vanil šećer
1/2 lslatkog vrhnja za šlag

Mrvice za podlogu i posipanje
20 dag lješnjaka



25 dag napolitanki- čokoladnih ili od lješnjaka
5 žlica šećera

Priprema
Kiselo vrhnje i šećere izmiješajte u zdjelici i stavite u hladnjak na 2 h.Tokom dva sata, nekoliko puta izmješajte lagano smjesu vrhnja i šećera,šećer bi se trebao potpuno otopiti u kiselom vrhnju.
Lješnjake i 5 žlica šećera popržite na laganoj vatri i kada se šećer otopi i sljepi sa lješnjacima, maknite sa vatre i stavite na čisti pijat.
Ako imate mužar, ovaj mirisni krokant stucite u njemu da dobijete malo krupnije mrvice…ako nemate mužar, sameljite ga. Napolitanke također sameljite, pa izmješajte sa lješnjacima. Slatko vrhnje stucite u čvrsti šlag.
Izvadite kiselo vrhnje iz hladnjaka i odvojite 3 žlice smjese u posebnu manju posudu, dodajte joj 9 žlica suhe smjese 



od lješnjaka i napolitanki pa sve dobro izmiješajte.To će biti podloga za tortu.

Kalup promjera 28 cm obložite papirom za pečenje, pa smjesu za podlogu stavite u njega i fino poravnajte.
Kiselo vrhnje i šlag nježno izmješajte. Slažite u kalup bijelu kremu, pa mrvice, pa kremu… 

i tako do kraja. Neka odstoji u hladnjaku nekoliko sati, najbolje preko noći.
coolinarika.com