KORAK PO KORAK.
Piroške, kao i sve piroške, samo što su neverovatno ukusne i minijaturne
SASTOJCI
– brašno 550-600 gr
– mleko – 250 ml
– kesica suvog kvasca – 11 gr
– maslac – 200 gr
– šećer – 1 supena kašika
– so – 1/2 kafene kašičice
Nadev možete koristiti po svom ukusu. Može biti slan i sladak, samo da nije suviše redak, bolje je malo gušći. Ja sam koristila pire krompir (koji je ostao od prethodnog dana) pomešan sa proprženim lukom.
PRIRPEMA
Istopite u šerpici maslac i pomešajte ga sa mlekom. U toplu mešavinu mleka i
maslaca dodajemo kvasac, šećer i so. Mešamo i ostavljamo da odstoji 5 minuta.
Onda polako dodajemo prosejano brašno. Ne sve odjednom, postepeno.
Mešamo kašikom. Kada se testo formira u mekanu loptu, stavljamo na sto, posut brašnom.
Još malo mesimo rukama. I testo je gotovo! Ne čekamo da se podigne, odmah počinjemo rad.
Testo delimo na 6 jednakih delova. Svaki od njih razvijamo oklagijom da bude pravougaonog oblika, debljine oko 3 mm
Nadev stavljamo na dužu stranu.
Uvijamo u rolat.
Pritiskamo krajeve.
Za svaki slučaj i ovde sam zalepila.
Sada pravimo piroške:
Ruku pospemo brašnom, i ivicom dlana pravimo pokrete kao testerom napred-nazad. Pri tome naš se rolat počinje kotrljati po stolu i dobijati oblik. Malo vežbe i sve ispada brzo i lepo.
Zahvaljujući „testerisanju“, krajevi piroške slepljuju se sami.
Krajeve možete sjediniti da budu lepši.
Piroške slažete u tepsiju ( na papir
za pečenje). Ne treba ih premazivati.
Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 25-30 minuta, ili dok ne porumene.
Ako ne budu preterano rumene – biće neverovatno mekane, ako ćete ih zapeći malo jače – biće hrskave.
Ovakve su unutra: testa malo, fila dosta! Testo liči pomalo na lisnato.
Obavezno probajte, vaši ukućani će biti oduševljeni.
Prijatno!
dnevni.rs