Znam da ima već nekoliko recepata za lambadu, al evo i moja, malo laganija verzija ovog predivnog kolačića….bez margarina i s ganache preljevom 😉 Mi ga jako volimo.
SASTOJCI
BISKVIT
4 jaja
100g šećera
100g brašna
1 žlićica praška za pecivo
1 žličica vanilin šećera
VOĆNA KREMA
1 l soka od naranče (juice)
10 žlica šećera
3 kesice pudinga od vanilije
BIJELA KREMA
500ml mlijeka
70g gustina
150g šećera
1 vanilin šećer
kap ruma ili arome vanilije
200 ml slatkog vrhnja (ulupanog u čvsti šlag)
GANACHE
300ml slatkog vrhnja
75 g čokolade za kuhanje
100g milke noisette
Još potrebno
Petit beure keksi i malo mlijeka za natopit kekse
PRIPREMA
Ugrijat pećnicu na 180°C
Tepsiju (moja je 39x22cm) obložit papirom za pećenje.
Odvojit žumanjke i bjelanjke.
Bjelajnke ulupat u čvrsti snijeg.
Žumanjke dobro izmiskat sa šećerom i vanili šećerom, dodat brašno i prašak za
pecivo sve dobro izradit mikeserom i ručno dodat snijeg od bjelanjaka, izmiješat i sve izlit u tepsiju i peć na 180°C oko 12-15min, provjerite čačkalicom jel gotovo ( ne treba mu dugo nemojte da vam potamni).
Tijesto ostavit da se ohladi.
Dok se tijesto peće vi skuhajte bijelu kremu:
Stavite kuhat 300ml mlijeka sa šećerom i vanili šećerom.
Sa strane ostavite 200ml mlijeka u koje dodajte gustin dobro izradite mikserom, da vam ne bude grudvica.
Kad mlijeko uzavre smanjite vatru i polagano dodavajte gustin s mlijekom uz stalno mješanje (ja to radim mikserom) i kuhajte na laganoj vatri dok ne zgusne i ne napravi jedan gogolj (dok ne uzavre ;))
U kremu dodajte kap ruma ili arome vanilije i ostavite da se hladi, nabolje bi bilo da je svako malo pjenjačom promiješate (tako ja radim) tako se neće zgrudvat i dobit ćete lijepu glatku kremu, al možete je pokrit plastičnom folijom i ostavit da se hladi.
Ulupajte slatko vrhnje u šlag.
U skroz hladnu kremu dodajte šlag od slatkog vrhnja i sve dobro promiješajte
Kad ste skuhali bijelu kremu i ispekli biskvit, krenite na pravljenje voćne kreme:
Ova krema ne smije čekat biskvit da se ispeće jer se jako brzo stegne, znači biskvit mora bit spreman prije nego nju počnete radit.
Hladan biskvit izvadite iz tepsije odvojite papir za pećenje vratite ga u tepsiju, poškropite s malo mlijeka i ostavite da čeka kremu.
Voćna krema:
Odvojite 700ml soka (naračnin sok iz tetrapaka, juice) i stavite kuhat sa šećerom.
Sa strane pomiješajte 300ml soka i 3 kesice pudinga od vanilije.
Kad sok uzavre dodajte mu puding i uz stalno miješanje kuhajte dok ne napravi jedan gogolj.
Odmah vruće izlijte na biskvit i odmah (dok je još vruće) poslažite na kremu petit beure keks koji ste malo namočili u mlijeko.
To sve ostavite na sobnoj temperaturi
da se prohladi i stavite u frižider na sat-dva da se hladi.
Nakon hlađenja na kolać namažite bijelu kremu i pripremite ganache.
GANACHE
300 ml slatkog vrhnja stavite na vatru da se grije i dodajte obe čokolade uz stalno miješanje i na laganoj vatri zagrijavajte vrhnje i miješajte da se otope čokolade.
Vrhnje vam ne smije uzavrijet…malo ugrijte pa makinte s vatre, pa opet malo ugrijte pa makinte s vatre i tako sve dok se čokolade ne otope.
Kad su se obe čokolade otopile…prelite kolač s čokoladom i ostavite ga preko noći u frižideru.
I uživajte drugi dan.
Ovaj kolač možete napravit i kao tortu, sve je isto samo sve radite u okruglom kalupu promjera 28cm.
coolinarika.com