SASTOJCI
Za knedle
1 kg oljuštenog krompira
na vrh noža soli
150 gr brašna
1 žumance
malo ulja,maslaca ili margarina,ja nisam dodavala
Punjenje
20 kom zrelih šljiva
Za umotovanje
100-150 gr kristal šećera
150 gr mrvica (prezla)
malo ulja
PRIPREMA
Krompir oljuštiti,isjeći na šnite,naliti ga hladnom vodom i staviti da se kuva.
Skuvan krompir propasirati ručnom pasirkom i ostaviti da se malo prohladi.
Za to vrijeme šljive očistiti od košpica.
Prohlađenoj masi dodati žumance* i malo brašna,meni je trebalo 100 grama,ostalih 50 sam iskoristila prilikom oblikovanja knedli.
Uzimati dio po dio tijesta,oblikovati na dlanu pomoću brašna ako se lijepi,staviti šljivu i umotati kao tenisku lopticu;))
U veću šerpu staviti vodu da proključa na umjerenu vatru.
Knedle spuštati u vodu i kuvati ih još minut-dva nakon dizanja na površinu.
U posebnu širu tavu na malo ulja propržiti prezlu da porumeni.
Šupljom kašikom vaditi knedle
i pažljivo spuštati na prezlu.
Drmusanjem tave uvaljati ih u prezlu i posuti kristal šećerom.
Od ove količine izadje 20 knedli.
*U dane posta žumance ne dodajem,nema bitne razlike...
coolinarika.com