Međutim, savremena istraživanja su pokazala da čokolada ima brojne dobrobiti za Vaše telo ukoliko je konzumirate u optimanim količinama i ukoliko birate one sa većim procentom kakaa. Nekoliko kockica tamne čokolade dnevno je dovoljno da dobijete dobrobit od antioksidanata i minerala koje sadrži.
Čokolada, osim osim što pruža zadovoljstvo ukusa, dobra je i:
1. Protiv kašlja: Teobromin, prirodni sastojak kakaovca, a tako i čokolade, onemogućuje aktivnost nerava koji izazivaju kašalj, pa je čak 30 posto uspešniji u lečenju hroničnog kašlja od standardnih lekova.
2. Za regulaciju šećera: Tamna čokolada ima niski glikemički indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže nivo šećera u krvi, što je dobra vest za dijabetičare. Čak, flavonidi, koje sadrži čokolada, upravo leče dijabetes, jer poboljšavaju osetljivost ćelija na insulin i glukozu.
3. Protiv bolova: Jedno istraživanje je pokazalo da receptori bola veoma sporije reaguju dok jedemo čokoladu.
4. Protiv komplikacija u trudnoći: Teobobin, supstanca koja se nalazi u čokoladi može da smanji rizik od nastanka preeklampsije, jednog od najčešćih komplikacija sa kojima se trudnice suočavaju.
5. Za zdravlje srca: Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni pritisak, poboljšava protok krvi, sprečava stvaranje ugrušaka i smanjuje nivo LDL (štetnog) holesterola.
6. Kao antidepresiv: Čokolada sadrži serotonin, koji deluje protiv depresije, i endorfin, koji daje osećaj zadovoljstva. Osim toga prepuna je magnezijuma koji takođe važi za jedan od boljih prirodnih podizača raspoloženja.
7. Sprečava zadržavanje vode u organizmu i smanjuje nadutost: Magnezijum koji se nalazi u čokoladi sprečava zadržavanje vode u organizmu i smanjuje nadutost.
8. Za kožu: Flavanoli iz čokolade štite kožu od štete izazvane ultraljubičastim zračenjem, a mogu i poboljšati cirkulaciju krvi u koži.
9. Za bolju koncentraciju: Manje količine kofeina koje se nalaze u crnoj čokoladi privremeno pojačavaju koncentraciju.
10. Kao riznica antioksidanata: Tamna čokolada i kakao bogati su antioksidantima - prirodnim spojevima, koje možemo pronaći u voću, povrću, žitaricama i orašastom voću. Antioksidanti štite naš organizam od prevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući rak.
11. Sadrži važne minerale i vitamina: Bogata je bakrom, magnezijumom, kalcijumom, kalijumom i gvožđem. Da li ste znali da 50 grama tamne čokolade ima 23% dnevnih potreba gvožđa, dok 50 grama spanaća, koji je poznat isključivo po gvožđu ima 20% dnevnih potreba.
1. Protiv kašlja: Teobromin, prirodni sastojak kakaovca, a tako i čokolade, onemogućuje aktivnost nerava koji izazivaju kašalj, pa je čak 30 posto uspešniji u lečenju hroničnog kašlja od standardnih lekova.
2. Za regulaciju šećera: Tamna čokolada ima niski glikemički indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže nivo šećera u krvi, što je dobra vest za dijabetičare. Čak, flavonidi, koje sadrži čokolada, upravo leče dijabetes, jer poboljšavaju osetljivost ćelija na insulin i glukozu.
3. Protiv bolova: Jedno istraživanje je pokazalo da receptori bola veoma sporije reaguju dok jedemo čokoladu.
4. Protiv komplikacija u trudnoći: Teobobin, supstanca koja se nalazi u čokoladi može da smanji rizik od nastanka preeklampsije, jednog od najčešćih komplikacija sa kojima se trudnice suočavaju.
5. Za zdravlje srca: Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni pritisak, poboljšava protok krvi, sprečava stvaranje ugrušaka i smanjuje nivo LDL (štetnog) holesterola.
6. Kao antidepresiv: Čokolada sadrži serotonin, koji deluje protiv depresije, i endorfin, koji daje osećaj zadovoljstva. Osim toga prepuna je magnezijuma koji takođe važi za jedan od boljih prirodnih podizača raspoloženja.
7. Sprečava zadržavanje vode u organizmu i smanjuje nadutost: Magnezijum koji se nalazi u čokoladi sprečava zadržavanje vode u organizmu i smanjuje nadutost.
8. Za kožu: Flavanoli iz čokolade štite kožu od štete izazvane ultraljubičastim zračenjem, a mogu i poboljšati cirkulaciju krvi u koži.
9. Za bolju koncentraciju: Manje količine kofeina koje se nalaze u crnoj čokoladi privremeno pojačavaju koncentraciju.
10. Kao riznica antioksidanata: Tamna čokolada i kakao bogati su antioksidantima - prirodnim spojevima, koje možemo pronaći u voću, povrću, žitaricama i orašastom voću. Antioksidanti štite naš organizam od prevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući rak.
11. Sadrži važne minerale i vitamina: Bogata je bakrom, magnezijumom, kalcijumom, kalijumom i gvožđem. Da li ste znali da 50 grama tamne čokolade ima 23% dnevnih potreba gvožđa, dok 50 grama spanaća, koji je poznat isključivo po gvožđu ima 20% dnevnih potreba.
Čokolada je bogata i vitaminom K, fosforom, cinkom i manganom.
cokolade.rs