Posna crna pita


Pravi nekadašnji kolač. Divan i jednostavan.

Sastojci
* Čaša je od 200ml
1 čaša kisele vode
2 čaše (cca300gr) šećera
3 čaše (cca300gr) brašna
3 pune kašike pekmeza od šljiva
1/2 čaše ulja


1/2 kesice (6gr) praška za pecivo
na vrh kašičice soda bikarbone

*Dodaci:
1-2 veće jabuke
1 čaša (cca100gr) pečenih oraha
1/2 kašičice cimeta

Priprema
1.
Šećer i pekmez sjediniti pa kratko izmiksati (ručno ili mikserom).
Brašno, prašak za pecivo i soda bikarbonu sjediniti pa prosejati.
U smesu od šećera i pekmeza naizmenično dodavati brašno, kiselu vodu i ulje, i mešati dok se sve


lepo ne sjedini i poveže.
Po želji, u gotovu smesu umešati krupno rendane jabuke, seckane ili mlevene orahe i cimet.
2.
Smesu izliti u podmazanu tepsiju veličine 20x30cm i peći u predhodno zagrejanoj rerni od 180°C, 20-30 minuta (uraditi test čačkalicom).
Pečen kolač neće drastično narasti, a na površini će dobiti lepu zlatkastu boju.
3.
Kolač ohladiti u tepsiji, na sobnoj temperaturi, zatim iseći na kockice željene veličine i posuti prah šećerom.
coolinarika.com