Fini kolačići, tope se u ustima. Baš jednostavno, sa malo sastojaka. Divan i brz receptić.
Sastojci
2 komada jaja
3 šoljice šećera
2 šoljice ulja
8 šoljica mekog brašna
1 kesica vanilin šećera
pola kesice praška za pecivo
Priprema
1.
Šoljica kojom sam mjerila je zapremine gotovo 1 dl. Recept po kome sam prvi puta radila rekao je 6
šolica brašna i 2 šoljice šećera. Šećera mi je bilo malo, brašna također, pa sam morala dodavati još brašna, već kod prvih gurabija. Kad sam ih drugi puta pravila odmah sam išla na više šećera i više brašna. Tijesto je mekanoali nije ljepljivo i da se fino radit. Pisat ću mnogo iako kažem da je recept jednostavan, ali kad pročitate sve će vam bit jasno :).
2.
Rernu ugrijati na 180 C. Tepsije obložiti papirom za pečenje.
3.
Umutiti ručnom mutilicom jaja, šećer i vanilin šećer. Dodati ulje pa još mutiti neka se to spoji u tečnu smjesu. Brašno i prašak za pecivo prosijati kroz sito i umiješati u tečnu smjesu. Miješati mutilicom dok je moguće, poslije rukom da se dobije fino glatko tijesto.
4.
Od takvog tijesta praviti kuglice veličine oraha i redati ih na papir u tepsiji sa malim razmakom, neće
mnogo narasti, a i ako se spoje prilikom pečenja lako ih je razdvojiti.
5.
U prvoj turi dobila sam oko 50 keksića. Pekla sam 2 tepsije, a za drugu turu radila sam ih sitnije pa sam imala 80 komada i 3 tepsije :).
6.
Na kuglicama napraviti šaru viljuškom unakrst da bi se dobile kockice, a nije nužno, može se to napravit i na onu stranu ribeža kako smo radili za urmašice ;), samo lakše je oprat vilicu :D .
7.
Gurabije peći oko 15 minuta, pa ih malo ohladiti prije konzumiranja. Meni su za kavu bile gotove od pripreme do ovog hlađenja oko pola sata.
coolinarika.com