Šaumrole s jagodama.


Ako ne možete nabaviti šumske, napravite s običnim jagodama. Užitak zagarantiran!

Sastojci
1 paket lisnatog tijesta
250 g (šumskih) jagoda
4 bjelanjka
prstohvat soli
20 dag šećera
1 vanilin šećer


1 žlica limunovog soka
šećer u prahu (za posipanje)

Priprema
1.
Ugrijte pećnicu na 200.
2.
Lisnato tijesto razvaljajte na oko 0, 5 cm debljine na lagano pobrašnjeloj podlozi. Izrežite ga na trakice širine 2 cm. Svaku traku omotajte oko kalupića za šaumrole (koristila sam limene kalupiće), koje ste prethodno malo namastili maslacem ili uljem. Pecite 20 min.
3.
Za to vrijeme napravite kremu: bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg s prstohvatom soli. Zatim umiksajte-postepeno dodavajući-pola od ukupne količine šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok. Miksajte do guste smjese.
4.
Drugu polovicu šećera (10 dag) pomiješajte sa 50 ml vode i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, tj. postane sirupasto. Ovu smjesu u tankom mlazu dodajte snijegu od bjelanjaka i opet miksajte nekoliko minuta.
5.
Na kraju umiksajte šumske jagode. Nisam ih prethodno zgnječila jer sam htjela da ostane pokoji


komadić jagode u kremi, ali nije ni potrebno jer su jako meke, sitne i krhke. Ako koristite obične jagode, prethodno ih ispasirajte i takvu kašu umiješajte u šaum.
6.
Još tople rolice izvadite iz kalupića i ostavite da se ohlade. Ohlađene napunite kremom (koristila sam špricu za kreme, lakše je).
7.
Na kraju posipajte šećerom u prahu. Ostavite ih malo na hladnom, kako bi tijesto upilo fil i malo omeknulo pa poslužite.
coolinarika.com