Lijena pita sa trešnjama.


Ovaj kolac-pita-je za mene odlican jer je tijesto-biskvit, jako socan i mekan. Probajte i vi ako ste ljubitelji vocnih "sezonskih" poslastica.

Sastojci
200g. maslaca ili margarina sobne temperature
200g. sitnog secera
6 svjezih jaja,(ne hladnih iz frizidera,neka budu sobne temperature)
1 vanilin secer
1/2 korice od limuna
250g. brasna pola ostro-pola glatko
1/2 vrecice praska za pecivo


180ml. mlijeka sobne temperature
600-700g. tresanja
cimet,mrvice,vanilin secer po ukusu

Priprema
1.
Pjenasto mutite maslac sa sitnim secerom,u umucenu masu dodajte jedan po jedan zumanjak,koricu od pola limuna i jedan vanilin secer.
2.
Glatko i ostro brasno pomijesajte skupa pa dodajte pola praska za pecivo.Cvrsto mutite bjelanjke,sa malo soli ili par kapi limunovog soka.
3.
Sastavite skupa,sastojke,po redu,u umuceni maslac i zumanjke,dodajte brasno sa praskom za pecivo,mlijeko i na kraju cvrsto umuceni snijeg od bjelanjaka.
4.
Podijelite tijesto na dva djela.Prvi dio stavite u maslacem namasteni oblik po zelji,po njemu rasporedite oprane,ociscene i osusene tresnje.(ostavite ih da dobro otkapaju).po zelji mozete ih posuti


sa cimetom,i mrvicama.Sve preliti ostatkom tijesta i staviti u prethodno zagrijanu pecnicu na 180C 30 minuta.
5.
Pecenu pitu ostaviti da se malo prohladi,isjeci na komade,posuti sa secerom u prahu i vanilin secerom.

Posluživanje
Da bi vam biskvitno tijesto bilo jos socnije i osvjezavajuceg okusa i mirisa,obicno mlijeko mozete zamijeniti sa 180ml. tecnog ili cvrstog jogurta.
Tresnje su jako zdravo voce,zavaravaju glad,ciste bubrege,mogu jesti i dijabeticari i snizavaju visoki krvni tlak i smanjuju ga, posebno se trebaju konzumirati u jutro na "prazan zeludac" jer su tada naj ucinkovitije!!
coolinarika.com