KOMPOT OD RAZNOG VOĆA.



Ovako me je naucila komsika Bosa, tako pravim vec godinama od raznog voca

Sastojci
1 kg voća (kajsija, bresaka, dunja, krusaka, šljiva, višanja)
1 l vode
1/2 kesice limontusa
4-5 kasika sećera(može još 1-2 kaš. ako volite sladje)

Priprema
1.
Prvo pripremite tegle. Poklopci od tegli moraju biti "zdravi" tj. ne smeju imati nikakvu ogrebotinu, rdju i slicno.
Operite tegle, napunite ih sa malo vode, zatvorite poklopcem pa izvrnite teglu naopako da proverite


da li dobro dihtuje. Ukoliko ne curi voda iz tegle, mozete ih koristiti za kuvanje kompota.
Isipite vodu i ostavite tegle da se ocede dok pripremite voce.
2.
Voce takodje treba da bude zdravo i zrelo.
Ocistite ga od kostica, ukoliko ima nekih tackica izrezite ih i odbacite. Kajsije narezite na polovine, breskve na sitnije kriskice, dunje na kockice, kruske mozete prerezati na cetvrtine ili kako volite.
3.
U litar vode rastvorite limontus i secer, ukoliko volite sladji kompot dodajte jos 1-2 kasike secera, ali i ovako je bas fino slatko.
4.
Naredjajte voce u teglice, nalite rastvorom i zatvorite.
Ponovo teglu okrenite gore-dole, ako curi nikako ne kuvajte vec zamenite teglu.
5.
Na dno dubokog lonca stavite neku krpu, naredjajte tegle i izmedju njih stavite krpu da se ne bi lupale


prilikom kuvanja. Nalijte vodom do ruba tegle, mada moze i preko ako vam tegle nisu iste visine, nista ne smeta, ja isprobala i tako.
Ukljucite ringlu i kad pocne da vrije kuvajte najvise pet minuta, zatim iskljucite i ostavite tegle tako u vodi da odstoje dok se voda skroz ne ohladi, najbolje sutradan, a onda ih odlozite na mesto gde cuvate zimnicu.

Posluživanje
Ovako pripremljen kompot potrajace vam celu zimu, a mozda i duze, zavisi od vas i vasih ukucana. Ja imam dve tegle kompota od dunja od prosle godine, nije mrdnuo.
Od 1 kg kajsija sa kosticama ispale su mi tri manje i jedna veca tegla.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • Slatko od višanja. Sastojci Prva verzija 1 kg višanja 1 kg šećera Druga verzija 1 kg višanja 1 dl vode 1 kg šećera Priprema 1. Oprati višnje i očistiti ih od košpic… Saznaj više
  • DOMAĆI PINĐUR Ovo je moja verzija pinđura po kome radim,meni je super ukusan i iskreno za nijansu ga volim više nego ajvar…jednostavan receptić,a tako ukusan.. S… Saznaj više
  • DŽEM OD VIŠANJA. Sastojci Za staklenku od 720 ml 1 kg svježih ili smrznutih očišćenih višanja 350 g šećera (ako višnje nisu puno kisele, dovoljno je 250g) 1 žlica … Saznaj više
  • ZDRAVI KOMPOT OD RAZNOG VOĆA Kompot od raznog voća Sastojci1 kg voća (kajsija, bresaka, dunja, krusaka, šljiva, višanja)1 l vode1/2 kesice limontusa4-5 kasika sećera(može još 1… Saznaj više
  • OSVJEŽAVAJUĆA SALATA OD KISELOG KUPUSA Kiseli kupus sigurno je najzdraviji kada se jede sirov, pripremljen na salatu. Ovaj recept je varijacija na klasične salate od slatkog kupusa koj… Saznaj više
  • BABURE PUNJENE SIROM Zadnjih godina se nešto čudno događa, što bliže jeseni paprika sve gora…pretprošle godine sam tako ostala bez zimnice :D … zato od prošle godine tu … Saznaj više
  • PAPRIKE PUNJENE KUPUSOM Svima se jako sviđa, odličan recept.Paprika punjena kupusom Sastojci3 kg paprike – babure6 dl 9 % – tnog octa18 dl vode (adsbygoogle = window.a… Saznaj više
  • Džem od višanja. Sastojci 1 kg višanja 700gr šećera 1 mala kašičica cimeta 1 dl vode Priprema 1. Dosadni dio posla oko pranja i čiščenja višanja od koštica oduzima… Saznaj više
  • KOMPOT OD RAZNOG VOĆA. Ovako me je naucila komsika Bosa, tako pravim vec godinama od raznog voca Sastojci 1 kg voća (kajsija, bresaka, dunja, krusaka, šljiva, višanja) 1 … Saznaj više
  • DŽEM OD JAGODA ZA SAMO 10 MINUTA. NAPRAVITE SAMI. Džem od jagoda jedan je od najljepših koje možete napraviti, a mi vam donosimo odličan recept pomoću kojeg ovu poslasticu možete napraviti za svega … Saznaj više