.jpg)
kolac je poznat kao Tetkin Kolac, cesto je na stolu tim prije sto je vrlo vrlo izdasan a jako jednostavan za napraviti-
SASTOJCI
Kora / Biskvit / Tijesto
• 3 jaja
• 3 salice secera (sitnog)
• 2 salice ulja
• 5 salica prosijanog brasna (+1 prasak za pecivo)
• 3 salice mljevenih oraha
• 3 salice mlijeka
• 1 vanilin secer
• 1 zlica kakao praha
• 1 salica=100 ml
Preliv
• 5 zlica vode
• 4 zlice secera
• 100 gr putra
• 100 gr cokolade
• 4 salice oraha (grubo mljevenih)
• 1 salica= 100 ml
PRIRPEMA
Pecnicu zagrijati na 185 stupnjeva C, tepsijicu obloziti pekacim papriom ili jednostavno namazati i posuti krusnim mrvicama...
Marija (braticeva zena) rekla je da za mjeru koristi salicu za kavu, ali kako je moj najdrazi rodjo bacio bas tu salicu u smece nisam sigurna ni kolika salica treba biti.
A rodju smo potajno zvali tetka jerBo i on kao i moja mama samo baca stvari :)
Ja sam danas koristila salicu od 100ml, a kolac pekla u plehu/tepsiji od stednjaka.
DakleM, da pocnemo...
Izmiksati jaja sa secerom te dodati ulje i malo izmijesati.
Prosijati brasno s praskom za pecivo i kakao prahom te dodati u gornju smjesu.
Potom dodati i ostale namirnice; mljevene orahe, mlijeko i vanila secer.
Preliti smjesu u pripremljenu tepsiju i staviti peci.
Kad je kolac pecen; jos uvijek topao kolac zaliti kuhanim prelivom i ostaviti da se hladi.
Dobro ohladjen kolac narezati na snitice, kocke itd...
PRELIV
Prokuhati vodu i secer; kad se secer otopio dodati maslac i cokoladu te na vrlo laganoj temperaturi mijesati da nam se cokolada fino otopi.
U to dodati grubo mljevene orahe i izmijesati.
Toplo preliti preko kolaca.
coolinarika.com