PLITVIČKA ŠTRUDLA.



Poznate su nam plitvičke štrudle, mnogi su ih jeli i kupovali, no njihov recept i slaganje bio je tajna, do sada jer smo mi tu!

SASTOJCI
Tijesto za sve
1 kg brašna
2 kom od 2 dl jogurta ili vrhnja
1 suhi kvasac
1 prašak za pecivo
2 jaja
2 žlice šećera
-- malo soli
1 čaša od 2 dl ulja
1 čaša od 2 dl mlijeka

NADJEV OD MAKA ILI ORAHA
25 dag maka
15 dag šećera


1 šaka grožđica (opranih i namočenih)
1,5 dl vrelog mlijeka
1 vanilin šećer

NADJEV OD SIRA
20 dag svježeg sira (ako nije dobro ocijeđen stavite 2 žlice griza u nadjev)
15 dag šećera
1 šaka opranih grožđica
1 jaje
1 vanilin šećer

OSTALO
-- marmelade po izboru, ovdje je korištena brusnica-jabuka

PRIPREMA
1.
Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto, pustite da se diže dok vi radite nadjeve.
2.
Pofurite mak i sve ostalo sa vrelim mlijekom, ostavite da se hladi.
3.
Pomiješajte sve sastojke za nadjev od sira.
4.
Tijesto podijelite na 4 dijela. Svaki dio razvaljajte na širi pravokutnik
5.
Na sredinu tijesta stavite nadjeve, koji će doći sa strana, ali u sredini ostavite mjesta za treći nadjev.
6.
Jednim krajem tijesta pokrijte oba nadjeva. U sredinu stavite treći nadjev.


7.
Preklopite u štrudlu i dobro pritisnite krajeve da nadjev ne iscuri.
8.
Premažite uljem i vodom, nabockajte štapićem za ražnjiće , da može para izlaziti van i stavite peći.
9.
Pecite oko pola sata na 180°C , dok ne dobije lijepu rumenu boju.
10.
Poslužite posuto vanilin šećerom u prahu, ili šećerom u prahu.

Posluživanje
“Tijesto za sve” koristim na mnogo načina, kao podlogu za pizzu, kao omotač za hrenovke u tijestu, kao tijesto za makovnjače , orahnjače, savijače od dinstanog kiselog kupusa, dinstanih gljiva, dinstanog mesa s lukom, štrudle od jabuka, sira, marmelade – ma baš za sve! Obožavam ga, jer može stajati 5 dana u hladnjaku, može se zalediti, brzo se odleđuje, kad radim s njime, ne lijepi mi se za podlogu, ne teba ga puno posipati brašnom, što god od njega napravim da ostane i za drugi dan, ako ostane- svježe je. Ako ga probate , neće vam sigurno biti žao.
motanje štrudle drugi način
coolinarika.com