Nutela čizkejk.


Čokoladnog ukusa a opet blago kiselkast i osvežavajući.

Sastojci
250 gr mlevenog plazma keksa
80 gr mekanog putera
2-3 kašike mleka (može i čokoladno)
400 gr Nutele
2 kašike kakaa
100 gr pečenih seckanih lešnika
500 gr krem sira (koristila sam sitni sir President)


60 gr prah šećera
1 kesica agar agara (biljnog želatina) ili običnog želatina
1,5 dl vode

Priprema
1.
U blenderu pomešati keks, puter, mleko i kašiku Nutele. Dodati 25 gr lešnika, pa pulsirati da se sve lepo sjedini. Masu utisnite prstima u kalup sa rasklopivim obručem prečnika 22 cm i stavite u frižider da se ohladi i stegne.
2.
Umutite sir sa prah šećerom, dodajte ostatak Nutele, prosejani kakao i sve lepo mikserom sjediniti. Razmutiti agar - agar sa vodom, staviti da provri sve vreme mešajući. Prohladiti i dodati u masu, pa pažljivo promešati da se krem ujednači.
3.
Izvaditi iz frižidera kalup u kome je podloga i krem ravnomerno rasporediti preko. Odozgo posuti


komadićima pečenog lešnika (75 gr), malo pritisnuti da se priljubi uz krem, pa vratiti u frižider da se preko noći dobro ohladi i stegne.
4.
Sutradan pažljivo skloniti obruč, pa doterati i zagladiti ivice ako je potrebno.
Dobro rashlađen kolač poslužiti uz kafu, liker ili neko slatko desertno vino...

Posluživanje
O agar-agaru sam više pisala ovde, u uvodu. Umesto njega se može koristiti obični želatin iz kesice.
PS:
Agar-agar je relativno nepoznato želirajuće sredstvo na biljnoj bazi. Koristi se najviše u zemljama Dalekog istoka, a dobija se ekstrakcijom iz crvenih morskih algi i potpuno je bezbedan za upotrebu. Ovo piše na netu, a kod nas agar-agar može da se nađe u prodavnicama takozvane zdrave hrane, kao i u većim supermarketima.coolinarika.com