SASTOJCI
Svijetli dio
• cca 4 dl mlijeka
• 1 žlica smeđeg šećera
• 1 žlica bijelog ruma
• 3-4 žlice griza
• cca 3 žlice kokosovog brašna
Tamni dio
• cca 4 dl mlijeka
• 1/2 žlice smeđeg šećera
• 100 g tamne čokolade (ovdje s 85 % kakaa)
• 3-4 žlice griza
• 1 žlica bijelog ruma
Još potrebno
• cca 2 koluta ananasa (svježeg ili iz kompota)
• za posipanje kokosovo brašno
PRIRPEMA
1. Ukoliko je potrebno, očistite ananas i narežite ga na komadiće (ili ga ocijedite iz konzerve). Pristavite za kuhanje prvu količinu mlijeka, ruma i šećera.
2. U vruće mlijeko umiješajte griz, uz miješanje skuhajte te u vruće umiješajte ribani kokos. Ulijte u kalup obložen pek papirom.
3. Pristavite drugu količinu mlijeka, ruma i šećera. U međuvremenu utisnite okomito komadiće ananasa u svijetli dio (cca do pola).
4. Toplom mlijeku dodajte razlomljenu čokoladu te miješajte dok se ne otopi – moja preporuka je da
nemate cijelo vrijeme smjesu na vatri već da je po potrebi maknete, da vam ne zagori. Kada se čokolada rastopi, umiješajte griz i kuhajte cca 2-3 minute (tj. koliko grizu treba da se skuha).
5. Prelijte preko svijetle smjese, tako da zapuni sve rupe između ananasa i prekrije ga.
6. Kada se prohladi, desert stavite u hladnjak i dobro ohladite. Pažljivo ga izvadite iz kalupa i po želji pospite ribanim kokosom.
Posluživanje
Napomena: ova varijanta je za odrasle – za dječju varijantu umjesto ruma stavite neku prihvatljiviju aromu (npr. vanilin šećer) i ev. mliječnu čokoladu.
Mjere su odokativne – uglavnom, koliko mlijeka vam inače treba za griz, toliko ga pristavite za kuhanje: kokos i čokolada će ga dodatno zgusnuti … a šećera možete dodati i više ako volite slađe.
coolinarika.com