BRESKVICE.


Strašno koliko su DOOOOOBRE.

SASTOJCI
Tijesto
• 1 kg brašna
• 25 dkg maslaca
• 40 dkg šećera u prahu
• 4 jaja
• 2 vanilin šećera
• 2 praška za pecivo
• čep ruma
• prstohvat soli, malo lim. korice

Fil
• 40 dkg oraha
• 15 dkg šećera
• 2 vanilin šećera
• 5 dkg maslaca
• 2 dcl mlijeka (možda malo više to ćete vidjet kad sve smutite)
• 5-6 veeelikih žlica marmelade (koju imate, šipak, brusnica, mješana...to je ono što seka najčešće stavi)
• 5-6 veeeelikh žlica čoko preljeva (najčešće nesquick)


• mrvice od izdubljenih breskvica (ostavit jedno 2dcl sa strane bit će vam previše)
• malo ruma
• malo maraskina
• lim. korice, cimeta , naribani muš. oraščić
• ako imate možete dodat i malo tekućeg karamela 2-3 žlice

Još potrebno
• Boje u prahu crvena i žuta (ili narančasta)
• Ekstrat jagode ili maline
• šećer za posipanje
• oko 4 dcl vode

PRIPREMA
Jaja dobro izmutit (mikserom sa metlica nastavcima) sa šećerom, vanilijom, rumom, dodati na lističe narezan maslac, prstohvat soli i još malo mutit.

Zamijenit žice na mikseru (stavite spiralne) i dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo, mutite mikserom dok se sve lijepo poveže, gasite mikser, istrest sve na pobrašnjenu radnu površinu i ručno zamijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Tijesto ne morate ostavit u hladnjaku.

Od tijesta rezati manje komade, od svakog komada napravit valjak i rezati komadiće (kao kad režete njoke) svaki komadić dobro izradit u kuglicu složite ih u tepsiju na koju ste stavili papir za pećenje...odmaknite ih malo jedne od drugih i pecite u zagrijanoj pećnici na 150-170°C 20-25 min (gore vam moraju ostat bijele, a dole da maaaaalo uhvate boju)
Mlake dubst što dublje (kod dubljenja pripazite tijesto je mekano).

Fil
Mlijeko ugrijat i u tome rastopit maslac. Mljevene orahe i šećer prelit vrelim mlijekom. Izdubljeno tijesto samlit u multi praktiku (ostavite jedno 2 dcl, bit će vam previše) i stavite ostatak sastojaka, (van . šećere, lim, koricu, rum, muš. orašćič, cimet, maraskino, marmeladu (dobrih 5-6 žlica marmelade), nesquick, malo karamela (ako želite)) i ako vam bude pregusto dodajte još mlijeka.
Smjesa vam ne smije biti pregusta ni prerijetka !!!!
I obavezno probajte, pa nadodajte šećera ako vam fali ili marmelade.

Svaku breskvicu (polovicu) napunite filom i slijepite po dvije (pripazite da vam polovice budu bar približno jednake veličine...da ne lijepite malo veću i malo manju...dobili bi vrlo čudnu breskvicu :D ), kad ih sve slijepite pripremite boju. (ono breskvica što vam pukne u dubljenju ili punjenju slobodno pojedite tijesto je preukusno :DDD)

Za boju pripremite dvije zdjelice, ulijte po 2 dcl vode u svaku zdjelu i pola žličice boje (u prahu) u jednu zdjelu crvena u drugu žuta (ili narančasta)...u onu zdjelu s crvenom bojom dodajte i malo ekstrata jagode ili maline.

Breskve brzinski umočit u boju, malo u žutu pa u crvenu, onako da vam se lipo prošaraju (nemojte ih držat u boji, tijesto je jako mekano raspast će vam se) izvadite ih i stavite na kuhinjski papir...tako


obojajte jedno 20-ak komada i onda onu prvu koja je bila u boji uvaljajte u šećer i ponovite opet sve (obojat jedno 20-ak komada stavit ih cijedit na papir i prvu obojanu umočit u šećer)..postupak ponavljat dok ne obojate sve breskvice !!!! (a bojate ih na taj način da se šećer od vlažnosti breskve previše ne rastopi i da vam se previše šećera ne slijepi za breskvu)

Ostavite ih na tacni jednu do druge da se suše (nekoliko sati, najbolje preko noći)...i slobodno pojedite koliko želite jer nećete moć stat na jednoj , ni na dvije, a ni na tri.... :DDD
Čak su i bolje što duže stoje.

Znam da recepata za breskvice ima i PREEEEEVIŠE, al ja sam ga objavila naviše radi fila koji je meni najbolji fil koji sam ikad jela, a virujte da sam jela puno vrsta breskvica, jer su one ovde (bar na području gdje ja živim) neizostavan dio svakog događanja...od vjenčanja, krštenja, pričesti , krizme, Božića, Nove Godine, Uskrsa, rođendana, pa čaki onih tužnijih događaja...breskvica uvijek bude ... pa eto možda i ovaj receptić nekom dobro dođe :D

E da...još jedna napomena...možete ih i zamrznit, kad ih izvadite i ostavite da malo stanu budu kao da ste ih tek ispekli.
coolinarika.com