Potišpanja, Lutma, Nutma.



Sočni tradicionalni kolač sa jajima.

Sastojci
TJESTO
- 10 jaja
- 10 kašika šećera
- 10 kašika ulja
- 10 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo

PRELIV
- 500 ml vode
- 400 g šećera
1 vanilij šećer za dekoraciju / posuti

Priprema
1.
- prokuhati vodu sa šećerom


- sastaviti jaja i šećer
- dobro izmješati "do pjenušanja"
- dodati ulje
- u brašno umiješati prašak za pecivo
- potom dodati u smjesu jaja
- sve dobro izmješati
- tepsiju malo nauljiti i posuti s'malo brašna
- tjesto izliti u tepsiju srazmjernoj količini tjesta,


koristim dublju tepsiju veličine 32 cm
- peći u zagrijanoj pećnici na 160°C oko 20-25 min.
- potišpanju izrezati odmah vrelu
- potom je preliti vrelim prelivom
- kad biskvit upije preliv i malo se nadigne, posuti ga sa vanilij šećerom
- kolač poslužiti kad se dobro ohladi.
brzireceptisavjeti.blogspot.ba

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE: