BARENE PARADAJZ-PAPRIKE ZA ZIMNICU


Ovako ih spremam niz godina, jednostavno odlične moja porodica ih obožava.


Sastojci
Potrebno je:
6 -8 kg paradajiz paprika
Za barenje:
4 l vode



1l alkoholna sirćeta sa 4% sirćetne kiseline
250 gr šećera
250 gr soli
5 dcl ulja
1 kesica bibera u zrnu
Potrebno je još:
količina po želji seckani beli luk i seckani sveži peršunov list

Priprema
1.
Paprikama nožem odseći drškicu pa ih oprati dobro ocediti i čačkačicom izbušiti na par mesta.
2.
U posudu staviti vodu. sirće, ulje, šećer, so, biber i staviti na vatru da se kuva. Kad proključa dodati paprika onoliko da prekriju površinu suda i kuvati paprike samo da voda baci 2-3 ključa. Paprikevaditi rešetkastom kašikom, stavljati u drugi sud. Odmah u vodu za paprike dodati sledeću turu paprika i dok se one malo ne obare, mi prvu barenu turu paprika koju smo izvadili u posudu redjamo u tegle, blago pritiskamo da se lepo slože, a svaki red posipamo seckanim belim lukom i prešunom.



Kad napunimo 2- 3 tegle, pritisnemo paprike sa plastičnom rešetkom i napunimo tegle sa vrelim presolcem i zatvorimo odmah tegle metalnim zatvaračem. ( bitno je da kada punimo tegle sa tečnošću u kojoj se barile paprike ključa i sa tako vrelim preliti paprike i odmah zatvoriti). Tako uraditi sa svim paprikama.Tegle prekriti sa stoljnjakom, i ostaviti tako da se ohlade.
3.
Ako niste sigurni da vam zatvarači nisu dobro zatvorili tegle, tegle poredjajte u pleh iz rerne, rernu uključite na 100 stepeni, da tegle tako stoje 1 sat, rernu isključiti i ostaviti tegle da se u rerni ohlade. To je pasterizacija ;)
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • AJVAR BAŠ PO "MJERI". Ajvar je prva liga. Fantastičan. Daničin Ajvar. Sastojci 20 kg crvene rog paprike 4 kg patliđana 3 l ulja 1-2 feferon (po želji) malo soli (po pot… Saznaj više
  • KISELE CRVENE PAPRIKE ZA ZIMNICU Odlican recept. Lako se priprema a jos brze nestane – bar kod mene je tako.SASTOJCI:5 kg čiste očišćene crvene paprike400 g šećera130g soli1l o… Saznaj više
  • Ajvar. Super recept. Postoji već bezbroj recepata za ajvar…pa evo način na koji ga radim ja Sastojci 5 kg očišćenih rog paprika 2 kg oguljenih patliđana 1 litra alkoho… Saznaj više
  • PEKMEZ OD ŠLJIVA BEZ ŠEĆERA Sastojci4 kg šljiva - neto! (očišćenih od koštica)po želji:1/2 kašičice cimeta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1/2 kašičice mleve… Saznaj više
  • SLATKO OD DUNJA Definitivno omiljeno!!! Nikad ukusnije i nikad jednostavnije. Sastojci 2,8 kg dunja (7 komada) 1,4 kg šećera 4 dl vode 4-5 kolutova limuna Pripre… Saznaj više
  • CEPKANA PAPRIKA ONAJ KO JE JEDNOM PROBA PRAVIT ĆE JE SVAKE GODINE :  Stari dobri recept...Obavezan deo zimnice, ukusno, izdašno i uvek rado viđeno na trpezi...… Saznaj više
  • MIJEŠANA SALATA-NA HLADNO ZAPIŠITE SEBI OVAJ ODLIČAN RECEPT, TREBAT ĆE VAM USKORO!Sastojci9 kg povrća: kupus, paprika, zelena rajčica, mrkva, luk...1 l octa(adsbygoogle = win… Saznaj više
  • Ajvar Uz sve postojeće recepte i varijacije ovo je stara receptura koju sam čuo od jednog starog Makedonca koji tvrdi da se tako radilo u njegovoj famili… Saznaj više
  • Ajvar iz rerne Odličan ajvar i miris i ukus. Sastojci 4 kg očišćenih i oceđenih paprika 500 g očišćenih i oceđenih ljutih paprika 1 kg ispečenog i očišćenog plav… Saznaj više
  • Slatko od smokvi Moje omiljeno slatko. Sastojci 1 kg smokvi 800 gr. šećera 1 limun (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 dcl vode Priprema 1… Saznaj više