Brza za napraviti i vrlo sočna tortica!
Sastojci
3 kašike džema
250 ml vode
200 ml ulja
250 gr šećera
200 gr griza
1 kesica praška za pecivo
pola kafene kašičice sode bikarbone
21 kašika brašna
2 kašike suvog grožđa
Preliv:
200 ml vode
70 gr šećera
Još:
džem za premazati
oko 3 kašike mlevenih oraha za posuti preko
Priprema
1.
Dobro umutiti džem, vodu, šećer i ulje.
Tome dodati griz i mutiti dok se masa ne ujednači.
Ja sam radila sa džemom od šipka.
2.
Izmešati brašno, prašak za
pecivo i sodu bikarbonu. Ovo dodati u prethodno umućenu masu.
Sve zajedno mutiti dok se masa ne ujednači.
Na kraju dodajte suvo grožđe i promešajte.
3.
Masu sipati u pleh koji je prethodno podmazan i posut brašnom. Ja sam pekla u plehu velicine 30x35 cm. Možete ga peći u okrugloj tepsiji, tada će izgledati kao tortica i biće debje.
Pecite u zagrejanoj rerni dok ne porumeni.
4.
Izmešajte šećer i vodu i stavite da provri, neka vri oko 3-4 minuta.
Prelijte preko pečenog kolača.
Kolač premažite sa džemom i pospite mlevenim orasima.
Možete umesto oraha na kraju staviti i grazuru od čokolade.