Starinska posna torta.


Brza za napraviti i vrlo sočna tortica!


Sastojci

3 kašike džema
250 ml vode
200 ml ulja
250 gr šećera
200 gr griza
1 kesica praška za pecivo
pola kafene kašičice sode bikarbone



21 kašika brašna
2 kašike suvog grožđa


Preliv:
200 ml vode
70 gr šećera
Još:
džem za premazati
oko 3 kašike mlevenih oraha za posuti preko

Priprema
1.

Dobro umutiti džem, vodu, šećer i ulje.

Tome dodati griz i mutiti dok se masa ne ujednači.

Ja sam radila sa džemom od šipka.
2.

Izmešati brašno, prašak za 



pecivo i sodu bikarbonu. Ovo dodati u prethodno umućenu masu.

Sve zajedno mutiti dok se masa ne ujednači.

Na kraju dodajte suvo grožđe i promešajte.
3.

Masu sipati u pleh koji je prethodno podmazan i posut brašnom. Ja sam pekla u plehu velicine 30x35 cm. Možete ga peći u okrugloj tepsiji, tada će izgledati kao tortica i biće debje.

Pecite u zagrejanoj rerni dok ne porumeni.
4.

Izmešajte šećer i vodu i stavite da provri, neka vri oko 3-4 minuta.

Prelijte preko pečenog kolača.

Kolač premažite sa džemom i pospite mlevenim orasima.

Možete umesto oraha na kraju staviti i grazuru od čokolade.